BYGG

- En voldsom fart

Trond Gram
24. mars 2010 - 16:26

Ifølge NTB kan ikke ledelsen i CargoNet si noe om årsaken til at godsvognene løsnet på Alnabru, og trillet hele veien ned Lodalen til Sjursøya hvor det sporet av.

– Vi samarbeider med Havarikommisjonen, politiet og andre instanser for om mulig å finne årsaken til det som skjedde, sier informasjonssjefen i CargoNet, Bjørn I. Wist til NTB.

Vognene, som ikke var koblet til et lokomotiv, skal ha rast på det ordinære skinnesystemet i Oslo, som andre tog benytter seg av.

Holdt stor fart

Ifølge øyenvitner holdt toget stor fart på vei inn i havneområdet.

– Vognene kom nedover sporet i en voldsom fart, hjulene på de bakerste befant seg minst en halvmeter over bakken, forteller anleggsarbeider Morten Schrødtil NTB. Han var på jobb og ble vitne til ulykken som foreløpig har kostet tre mennesker livet.

Vegard Halveg, som jobber med transport på kaia, så togene komme i full fart ned mot kaianleggene.

- Vi løp ut og jeg vil anslå at godsvognene holdt rundt 100 kilometer i time. Utpå kaia ser vi at den ene vogna velter og spretter opp og forsvinner ut av syne, sier han til Dagbladet.no.

Sporfester slengt langt

Sporfestene har blitt slengt 70 til 80 meter i hver retning, forteller NTBs reporter på stedet.

En overvåkningsfilm av den ville ferden skal være levert til politiet.

Ifølge Jernbaneverket forsøkte trafikksentralen deres å spore av toget før det nådde Sjursøya, uten å lykkes.

Varslet 110

- Vi har jo oversikt på trafikkstyringsentralen i Oslo, over alle togbevegelser. I tillegg fikk vi jo her beskjed fra godsterminalen på Alnabru om at dette var i ferd med å skje, sier pressevakt Arvid Bårdstu til NRK.

Toglederen fulgte togets ferd fra Alnabru, og gjorde forsøk på å spore av toget på Loenga å styre det i en mur, men lyktes ikke.

Deretter ble 110 varslet, men om de fikk gitt beskjeden videre til de som jobbet på Sjursøya om at toget var uten kontroll på vei dit.

Granskes

Statens havarikommisjon for transport er på stedet. Nå krever samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa at alt gjøres for å finne årsaken til ulykken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Jeg har forsikret meg om at alt som kan gjøres for å finne årsaken til denne tragiske hendelsen, nå blir gjort, sier samferdselsministeren i en melding.

Hun understreker at man foreløpig ikke vet noen ting om årsaken, og at det er for tidlig å spekulere i om det er noen tekniske eller personlige feil som ligger bak.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.