FORUM

«En tungnem byggherre»

BRANNFELLER: Det har vært mange alvorlige tunnelbranner de siste årene i Europa.
BRANNFELLER: Det har vært mange alvorlige tunnelbranner de siste årene i Europa. Bilde: Statens vegvesen
12. mai 2007 - 00:05

SAMFERDSEL Foranlediget av rasene i Sandetunnelene, brakte Aftenposten Aften den 1. mars i år et betimelig innlegg av hydrolog Cecilie Lund med ovenstående tittel. Bak denne forsiktige karakteristikk skjuler det seg imidlertid en alvorlig anklage mot våre veimyndigheter for inkompetanse og neglisjering av våre private, internasjonalt anerkjente fagmiljøer hvis innvendinger ikke blir hørt og som blir taushetsbelagt etter at skandalene er skjedd. Ikke nok med det, de innenfor kadrene som sier fra, blir trakassert eller endog oppsagt.

Dette er alvorlig fordi det betyr en byråkratisk overkjøring, med sterke politiske overtoner, av vårt frie fagmiljø. Veistellet i vårt land har vært vanskjøttet siden krigen, uten forståelse for hva et rasjonelt veinett betyr for sikkerhet og samfunnsøkonomi. Svenskene derimot, forstod tidlig hva dette dreide seg om. Under en periode med tyngende statsgjeld bygget de et rasjonelt veisystem, noe som stiller oss helt i gapestokken, vår oljeformue tatt i betraktning.

Det er fullstendig uakseptabelt at det på en vei hvor det årlig omkommer flere titalls mennesker, skal ta år og dag før noe gjøres når man med dagens teknologi og pengerikelighet kan legge en ny vei i løpet av måneder.

Til å forestå vårt Samferdselsdepartement er atter oppnevt en person hvis bakgrunn synes fjern fra det teknokrati hun ble satt til å styre. Til NRK sier Navarsete at hun «tar ansvar» for det som er skjedd. Hva hun nå måtte mene med dette. Hun har heller ikke noe med å meddele veisjefen ansvarsfrihet. Her foreligger grov tjenesteforsømmelse som kunne ført til tap av menneskeliv, og må føre til omgående suspendering. Når det gjelder økonomiske misligheter, kjenner staten ingen pardon, men her snakker vi om menneskeliv. Hvis Navarsete hadde forstått hva ansvar virkelig betyr, ville hun også ha forstått at hun som etatens øverste leder også har det formelle ansvar for det inntrufne – og trukket seg fra jobben.

C.A. Janicke

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.