IT

– En svært krevende situasjon

Næringsminister Sylvia Brustad gjør alt hun kan for å beskytte Telenor mot russisk rett.
Næringsminister Sylvia Brustad gjør alt hun kan for å beskytte Telenor mot russisk rett. Bilde: Stein Jarle Olsen\Montasje
13. mars 2009 - 08:09

Telenors aksjer i det russiske mobilselskapet VimpelCom er tatt i arrest etter en avgjørelse fra en domstol i den sibirske byen Omsk.

Telenor frykter at aksjer for 11-12 milliarder kroner vil komme til å bli tvangssolgt før saken er avgjort i rettssystemet.

– Dette er et forsøk på å stjele VimpelCom-aksjene våre, hevder Telenor.

Vil trygge verdiene

Næringsminister Sylvia Brustad kaller utviklingen krevende og svært alvorlig.

– Det vi nå er mest opptatt av, er å trygge verdiene for Telenor. Det betyr at vi vil bruke alle de kanaler vi har i vår kontakt og dialog med Russland, sier Brustad.

Hun har bedt om et snarlig møte med sin motpart, førstevisestatsminister Viktor Zubkov.

Kritisk fase

Brustad mener saken nå er inne i en kritisk fase, og hun holder tett kontakt med både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Hun vil ikke kommentere om de to personlig vil involvere seg i saken, slik blant andre Fremskrittspartiet krever.

– Det å se for seg at det skulle bli tvangssalg av Telenors aksjer uten at alle ankemuligheter er uttømt, strider mot alminnelige rettsprinsipper og vil selvsagt gi svært negative signaler om rettssikkerheten for utenlandske investorer i Russland, både norske og internasjonale selskaper, sier Brustad.

Hun er også representant for Telenors største aksjonær, ettersom staten eier 54 prosent av aksjene i selskapet.

– Gjengjeldelse

Det er en russisk namsmann som på oppdrag fra den knøttlille aksjonæren Farimex Products Inc har tatt arrest i alle Telenors aksjer i den russiske mobiloperatøren VimpelCom.

Telenor stupte på Oslo Børs etter at meldingen ble kjent. Ved stengetid hadde aksjen falt med 7,07 prosent.

– Det er misbruk av rettsvesenet og et ulovlig vedtak. Dette er mer en bare en kamp mellom to forretningsdrivende parter, sier Telenors pressetalsmann Dag Melgaard til NTB.

Telenor mener det egentlig er erkerivalen Alfa som står bak Farimex og kravet om arrest. Telenor og Alfa har i flere år ligget i beinhard strid om verdiene i Ukraina og Russland.

Arrestordren kom ifølge Telenor som en gjengjeldelse etter en dom som falt i New York onsdag.

Der ble fire selskaper tilknyttet Alfa dømt for ringeakt fordi de ikke har rettet seg etter en dom som omhandlet det ukrainske teleselskapet Kyivstar. I Kyivstar eier Telenor 56,5 prosent, og Alfa eier 43,5 prosent.

Dømt til milliarderstatning

Telenor ble i februar dømt av en domstol i Sibir til å betale 1,7 milliarder dollar – tilsvarende 11,6 milliarder kroner – i erstatning til Farimex. Farimex hevder at Telenor-nominerte styremedlemmer i VimpelCom har forsinket oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren Ukrainian Radio Systems.

Telenor eier 33,6 prosent av de ordinære aksjene i VimpelCom.

– Vi har for øvrig ikke til hensikt å betale de uhyrlige 1,7 milliarder dollar i erstatning som retten i Omsk har ilagt oss, basert på hva vi anser som en ulovlig rettsavgjørelse. Vi har anket dommen og vil be om en midlertidig forføyning, sier Jan Edvard Thygesen, leder for Telenors virksomheter i Sentral- og Øst-Europa.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.