IKT

En søker - en konsesjon

Tore Stensvold
1. juni 2006 - 12:25

Det har vært spekulasjoner om at konsesjonen for bakkenettet ikke ville bli gitt i det hele tatt.

Partene har stått steilt mot hverandre - både mellom NTV og Staten samt mellom de tre eierne av NTV.Tre store

NTV eies likt av TV 2, Telenor og NRK og har kjempet i lange tider for konsesjonen. I dag ble det endelig klart at de får den. Men staten setter klare krav til konsesjonshaverne. Dermed er det ikke endelig klart om NTV vil ha konsesjonen ut fra premissene.Ifølge forbruker.no har NTV en måned på seg til å akseptere konsesjonen.Beslutningen ble offentliggjort på en pressekonferanse med samferdselsminister Liv Signe Navarsete og kultur- og kirkeminister Trond Giske i formiddag.

Tre år?

NTV har sagt far lenge at de vil starte utbygging av nette med en gang tildelingen er klar. Overgang til digitale sendinger kan kanskje skje i 2009, dersom tidligere planer følges.Forbruker.no skriver at NTV med det nye luftbaserte nettet vil bli en reell konkurrent til kabel- og satelittdistributører. I Sverige er bakkenettet i ferd med å ta en betydelig andel av markedet fra konkurrentene.

Sylskarpt

For å kunne se digitale sendinger, må hvert enkelt TV-apparat utstyres med en omformerboks. Boksen sørger for at de digitale TV-signalene fra fjernsynsselskapene omformes slik at TV-apparatene kan ta i mot signalene og vise dem på skjermen.For å få fullt utbytte av de kvalitetsmessig langt bedre TV-signalene, må TV-ene være merket HD-Ready. Dersom man ikke har et slikt apparat, vil TV-bildene se like grumsete ut som i dag. Men det er altså fullt mulig å se TV likevel.

Koster kroner

Digitale signaler åpner for mange flere tilleggsytelser og funksjoner og interaktivitet. Digital-nettet kan åpne for mye digital kreativitet.

NTV har tidligere lovet at omformerboksene ikke skal koste over 1500 kroner.Les mer:

Slik virker digitalt bakkenett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.