OLJE OG GASS

Én prosent økt utvinning her tilsvarer et middels norsk oljefelt

Torsdag starter boringen på nye Ekofisk.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe inspiserer borekronen som skal starte det nye eventyret på Ekofisk.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe inspiserer borekronen som skal starte det nye eventyret på Ekofisk.
10. okt. 2012 - 16:48

Ekofisk: ConocoPhillips og partnerne skal investere 83 milliarder kroner i nye plattformer og produksjonsbrønner på Ekofisk-feltet.

Flere nye understell er allerede på plass, og i morgen starter riggen Maersk Gallant boringen av brønnene som skal holde liv i feltet til 2051.

Les også:  Startskudd for 36-milliarders-prosjekt

– Ufattelig

Olje- og energiminister Ola Borten Moe sier det er vanskelig å forstå hvor viktig feltet har vært for Norge.

– Ekofisk er et fantastisk industrieventyr. Oljefunnet endret Norge, og gjør det fremdeles. Feltet har gitt inntekter på over 2000 milliarder kroner. Det er en sum som er så stor at det nesten er vanskelig å intellektuelt skjønne hvor mye det er. I tillegg kommer alle arbeidsplassene og teknologiutviklingen det har ført med seg, sier han.

Felt for fremtiden

Borten Moe er for første gang på feltet som ble funnet i 1969 da hans bestefar Per Borten var statsminister.

– Her kjenner man Norge på pulsen, både i fortid, men også i framtid. I 2051 har nesten hele Norges befolkning levd med Ekofisk. Opprinnelig ble det anslått at det var mulig å produsere 17 prosent av oljen i Ekofisk. Med de nye planene blir utvinningsgraden 52 prosent. Og hvem vet hva den vil ligge på om 40 år, sier han.

Mange brønner

Statsråden valgte Ekofisk for å lansere en nyhet om at regjeringen vil etablere et teknologisenter for økt oljeutvinning.

Å skvise ekstra olje ut av feltene gir enorme verdier til samfunnet. Dette gjelder spesielt Ekofisk, hvor én prosent i økt utvinning tilsvarer størrelsen på et middels norsk oljefelt.

Det skal gjennomføres flere forskjellige utviklingsprosjekter på Ekofisk-området. Blant annet skal det bygges tre nye plattformer og en ny en undervannsinstallasjon for vanninnsprøyting.

I tillegg skal det gjennomføres omfattende modifikasjonsarbeider på eksisterende plattformer og infrastruktur. Det legges også nye rørledninger. Og det skal bores 82 nye brønner på feltene Ekofisk og Eldfisk.

Les også:

Norsk oljeproduksjon tilsvarer en dråpe i Mjøsa

De 10 største oljefunnene etter år 2000

Spår tidobling av oljevirksomheten i nord

Skal bore til jordens indre  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.