MASKINER & UTSTYR

En ny Tesla? Nei, dette er verdens første selvkjørende feiemaskin

Finske Trombia Technologies har vist frem verdens første batteridrevne og autonome gatefeiemaskin.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
30. sep. 2020 - 09:10

For første gang ble den helelektriske og selvkjørende feiemaskinen vises fram i går, en nyhet som sees på med stor interesse fra store deler av bransjen siden den bare bruker  15 prosent av energiforbruket sammenlignet med en tradisjonell dieseldrevet feie- og sugebil.

-Sammenlignet med dagens kjøretøypark av feiebiler, kan en overgang til denne teknologien bety en besparelse på 3 millioner tonn CO2 på verdensbasis årlig. Dagens feiebiler er basert på sugeteknologi som ble oppfunnet på 50-talet, og vi kan med overgang til en grønn nullutslippshverdag ikke fortsette med så utdaterte løsninger, sier Antti Nikkanen som er administrerende direktør Trombia Technologies.

Vannfri feieteknologi

Selskapet ble etablert i 2013, og var allerede i 2017 i gang med masseproduksjon av en helt ny og vannfri feieteknologi. Det nye autonome og batteridrevne kjøretøyet skal ifølge  Trombia Technologies være klar for produksjon til neste år med masseleveranser tidlig i 2022.

Trombia Free, som den nye feiebilen heter, er utstyrt med et autonomt, lidarbasert, maskinvare beregnet for all slags vær og med teknologi som filtrerer datastøy fra omgivelsene. En avanserte algoritme er utviklet for å behandle data på objekter fra forskjellige kilder og å gjenkjenne millioner av av objektet på en gang. Dette sikrer nøyaktig og sikker posisjonering under all slags vær, lover det finske selskapet.

Muliggjør ny forretningsmodell

Trombia Technologies mener at det autonome posisjoneringssystemet muliggjør en ny forretningsmodell for feieentreprenører, basert på betal-per-kvadratmeter prinsippet.

–Vi har jobbet for å forstå de totale kostnadene for rengjøring av gater pr kvadratmeter og kan allerede si at Trombia Free vil spare penger både for oppdragsgiver og entreprenør. Men viktigst av alt er at bransjen med denne løsningen har mulighet til å bidra til å senke miljøutslippene, sier Antti Nikkanen.

Hva som blir den endelige prisen på en slik enhet, er ikke klart ennå. Den autonome versjonen vil blir levert i flere størrelser og med ulike spesifikasjoner, opplyses det.

Trombia forhandles i Norge av Anleggsgruppen AS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.