NYHETER_BYGG

En ny måte å bo på

Espen Leirset
2. des. 2005 - 08:01

I Norge har hus blitt bygget på nesten samme måte i 100 år. I den perioden har mye forandret seg med tanke på livsstil og familiesammensetninger.

- Huset vårt er mer kompakt og mer fleksibelt. Om dette er framtidas bolig, er vanskelig å si, men man må våge å tenke nytt, sier Finn Magnus Rasmussen til Gemini.

Han er en av initiativtagerne til studentprosjektet Tre Stykker, og bor selv i det spesielle huset ved Nidelvas bredd i Trondheim.

Beboerne blir også forsket på. En sosiologistudent og en arkitekt skal blant annet se om det er mulig å trives med å bo så tett i ett år.Rom har blitt bokser

Istedet for atskilte soverom har de tre beboerne hver sin lille «soveboks» på hjul. Disse boksene har flere bruksområder og kan lett forandre størrelse og form. De kan også flyttes rundt for å skape nye romløsninger.

Til og med kjøkkenet kan trilles ut på verandaen hvis man vil lage middag eller ta oppvasken ute i sola, skriver Gemini.

– Dette er et veldig kompakt boligkonsept. En nordmann har i gjennomsnitt 50 kvadratmeter boareal å boltre seg på, mens en kineser bare har fem. Vi har 16–17 hver. Med dette konseptet forsøker vi å utnytte arealene på en annerledes og mer økonomisk måte, sier Hilde Førstøyl.Miljøvennlig bygg

Et annet stikkord er økologi. Under planleggingen var det et mål å tenke på ressursbruk, bærekraftig utvikling, miljøvennlig materialbruk og energibesparelse.

Bortsett fra de store glassarealene består huset av massivt tre. Dette gir god isolasjon og er energibesparende. Det er brukt bare økologiske materialer, og huset har eget renseanlegg.

Når prosjektet avsluttes om et års tid, skal huset tas ned og selges. Overskuddet skal settes i et fond for å gi økonomisk hjelp til andre studentprosjekter ved NTNU.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.