ENERGI

En moderne askeladd

Ingeniør, oppfinner og teknisk direktør Birger Orten i Meditron AS har fått NITOs teknologipris for utvikling og salg av et elektronisk stetoskop. Overrekkelsen av prisen, som er på 25.000 kroner, skjedde på NITOs representantskapsmøte i Trondheim.

Allerede i treårsalderen spant Birger Orten rundt i fjæresteinene på Harøya utenfor Romsdalsfjorden. Som en Espen Askeladd samlet han på alt mulig av det som kunne komme flytende inn fra havet. En gang fant han et russisk missil som han gjerne ville ha i hagen. Heldigvis fikk forsvaret nyss om funnet og dro til havs og detonerte hele herligheten.

Ikke lenge etter fant Birger noe dynamitt som kom flytende. Det kostet ham et lengre sykehusopphold. Da ble interessen for hvordan ting virker, vekket for alvor.

Birger fant veien til yrkesskolen, maskin og mekanikk. Etter dette begynte han å arbeide med produksjon av vinsjer hos en av de utallige utstyrsfabrikantene på Sunnmøre. Som den utålmodige sjel han er, måtte han over i noe nytt – butikkarbeid. Men etter å ha stablet epler et par år, måtte noe annet gjøres. Han gjennomførte gymnaset på kort tid. Så bar det inn på ingeniørhøgskolen i Ålesund, hvor elektronikk og data ble fagretningen. Deretter fulgte eksamen, giftemål og to barn. Siden har det kommet ytterligere ett til.

Først bar det inn i offshorebransjen, hvor unge oppfinnsomme Orten nok brakte en hel del hodebry hos sine overordnede. Både aktiviteter og tempo passet liksom ikke helt inn i de rammer som omga denne virksomheten. Så allerede i ung alder startet romsdalingen med sunnmørsdialekt for seg selv.

Interessen for natur hadde alltid vært der, så unge Orten lagde en mikrofon som kunne lytte etter tremark. Under en nabofest tok han med seg lytteapparatet; her skulle naboens antikviteter avsløres. Tilfeldigvis var det på festen en lege, som etter en bedre middag med avec fant at han skulle lytte på seg selv. Hvilket resultat?

Et revolusjonerende elektronisk stetoskop ble født. Siden har det blitt mye fagnad for Orten, både Reodor-pris og nå sist, NITOs teknologipris. Kjenner vi ham rett, skal vi høre mye til Birger Orten i fremtiden, for oppfinnsomheten kjenner få grenser.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.