KLIMA

En meter igjen til klimaforlik

KLIMAINNSPURT: I løpet av onsdagen regner partilederne med å komme til enighet om et klimaforlik på Stortinget. Erna Solberg, Høyre (i midten), Dagfinn Høybråten, KrF (t.v.) , og Lars Sponheim, V, etter andre omgang av klimaforhandligene i Stortinget onsdag morgen.
KLIMAINNSPURT: I løpet av onsdagen regner partilederne med å komme til enighet om et klimaforlik på Stortinget. Erna Solberg, Høyre (i midten), Dagfinn Høybråten, KrF (t.v.) , og Lars Sponheim, V, etter andre omgang av klimaforhandligene i Stortinget onsdag morgen. Bilde: Lise Åserud/SCANPIX
16. jan. 2008 - 13:03

Forhandlingene om et klimaforlik mellom regjeringspartiene og Venstre, Høyre og Kristelig folkeparti er inne i en avgjørende fase.

I går startet det som er beskrevet som "reelle forhandlinger", og dag tidlig satt partene sammen og diskuterte to klare posisjoner. Partene arbeider med sikte på å få en avklaring i løpet av dagen.

Rammevilkår

- Forhandlingene har en pause nå, men de starter opp igjen sent i ettermiddag, sier Venstres miljøpolitiske talsmann, Gunnar Kvassheim til TU.no

- Hva er dere uenige om?

- Det vil jeg ikke gå i detalj på, men innspurten dreier seg mye om mål, virkemidler og rammevilkår for fornybar energi, sier Kvassheim.

To posisjoner

Det er de parlamentariske lederne i partiene som nå har overtatt forhandlingene i sluttfasen. Gjengangstonen er at partene er svakt optimistiske. Venstres leder Lars Sponheim tror på at de skal nå et forlik.

– Jeg tror vi er kommet til et punkt da det ikke lenger er noe å forhandle om. Nå ligger det to posisjoner på bordet der vi får se om det er grunnlag for en avtale eller ikke, sier Venstres leder Lars Sponheim til NTB.

Også fungerende parlamentarisk leder i Ap, Olav Akselsen og SVs parlamentariske leder Inge Ryan har tro på et klimaforlik mellom regjeringspartiene og Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

- Én meter mangler

Grunnlaget for forhandlingene er å komme til et forlik om regjeringens klimamelding, samt opposisjonens liste med 61 krav.

Partene skal langt på vei være enige, men en viktig del gjenstår.

– Hvis den brua vi prøver å bygge i klimapolitikken er på 400 meter, så står det igjen en meter, men alle må forstå at brua ikke er ferdig før vi har den siste meteren på plass. Det vil overraske meg veldig om regjeringen velger en konflikt om klimapolitikken når vi er så nær en løsning, sa venstreleder Lars Sponheim etter formiddagens forhandlingsmøte, ifølge NTB.

– Det punktet som står igjen er så viktig at uten det på plass, blir det utrolig vanskelig å komme til enighet. Det betyr at det er et kritisk punkt selv om avstanden ikke er så stor, sa Høyres leder Erna Solberg.

De understreket at den siste meteren ikke koster penger.

– Men den koster veldig mye klimapolitikk, sier Sponheim til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.