OLJE OG GASS

Én måned til Shtokman-deadline

Russiske myndigheter må raskt bestemme seg for om de vil gi skattelette eller ei til Shtokman-utbyggingen.
Russiske myndigheter må raskt bestemme seg for om de vil gi skattelette eller ei til Shtokman-utbyggingen. Bilde: OAO GAZPROM
Maiken Ree
9. nov. 2011 - 10:00

Ekspert på russisk olje- og gassindustri ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe, sier Shtokman avhenger av at russiske myndigheter klarer å bestemme seg for om de skal gi skattelette til gigantutbyggingen.

Som Teknisk Ukeblad skrev tidligere denne uken, krever Statoil og partnerne i Shtokman-prosjektet skattelette for å sette i gang utbyggingen av det gigantiske gassfeltet.

Arild Moe mener det fortsatt er tid for russiske myndigheter til å skjære gjennom med en prinsipperklæring.

LNG eller rør

– Forøvrig må en slik erklæring være formulert som en generell regel, det vil si at det kan ikke være spesifikk for Shtokman. Men tidligere erfaring har vist at man har klart å lage generelle regler som i realiteten bare gjelder ett eller få prosjekter, sier Moe.

Et annet kompliserende element er dersom prosjektet skal omfatte både flytende naturgass (LNG) og en rørgasskomponent.

– Da kommer ulike skatteregler til anvendelse. Spørsmålet er om russiske myndigheter oppfatter tidspunktet som like kritisk som Statoil, og om de vil være i stand til å gi skatteletter i en så nøytral og forpliktende form at de utenlandske selskapene vil godta det, sier Moe.

Embetsverket negativt

Russiske ledere har ved flere anledninger snakket om behovet for å gi skattelette til LNG-prosjekter, mens embetsverket er generelt negativt.

– Det blir et politisk spørsmål om hvilke prosjekter Russland ønsker å prioritere. Løfte om skattelette er allerede gitt til Jamal-LNG prosjektet, sier Moe.

Jamal prioritert

Jamal er et annet gigantisk gassfelt i det russiske Arktis. Operatør for Jamal, Novatek, har tidligere sagt at de ønsker Statoil med på laget når de går i gang med utviklingen av LNG.

Statoil-sjef Helge Lund har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at Statoil fokuserer på å gjennomføre Shtokman-prosjektet, men at Jamal kan være aktuelt for selskapet.

– Når det gjelder Jamal vil det passe godt ved vår offshoreerfaring, men vi har først og fremst fokus på Shtokman. Det er dumt av industrien å utelukke noen opsjoner. Men vi vil understreke at vår oppmerksomhet er på Shtokman. Vi jobber hardt med partnerne våre for å få en investeringsbeslutning i prosjektet, sa Lund til TU.

Vanskelig beslutning

I dag sier Lund til Dagens Næringsliv at Shtokman-avgjørelsen er en av de vanskeligste beslutningene han har stått overfor.

Dersom ikke russiske myndigheter raskt legger til rette for at partnerne kan ta en investeringsbeslutning innen utgangen av året, kan prosjektet nok en gang bli lagt på is.

Ifølge Moscow Times arbeides det i skrivende øyeblikk med skatteletter for å tilrettelegge for utbyggingen. I løpet av en måned kommer svaret.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.