PRODUKSJON

En Kilsund-æra er over

SAMLES: Kitron vil i løpet av neste år ha samlet hele sin norske elektronikk leieproduksjonsvirksomhet på Hisøy i Arendal.
SAMLES: Kitron vil i løpet av neste år ha samlet hele sin norske elektronikk leieproduksjonsvirksomhet på Hisøy i Arendal. Bilde: Kitron

Produksjonen i Kilsund blir flyttet til Hisøy, noen sjømil sørover langs kysten. Også dette anlegget har lange tradisjoner.

Der startet daværende Elektrisk Bureau produksjon av elektromekaniske telefonsentraler allerede i begynnelsen av 60-årene. På det meste var det 1500 – 1600 elektronikkarbeidsplasser i distriktet.Fra eid til leid

Flyttingen betyr at fabrikklokalene i Kilsund, som selskapet selv eier, blir stående tomme. Konsernsjef Jan T. Jørgensen sier at de foreløpig vil beholde lokalene og eventuelt leie dem ut.

På Hisøy flytter de inn i leide lokaler. – Der vil vi utnytte nåværende lokaler bedre enn i dag, samtidig som vi har mulighet for å leie ytterligere areal, sier Jørgensen.

Mesteparten av produksjonsutstyret flyttes trolig fra Kilsund til Hisøy. Noe havner kanskje i Sverige eller Litauen, uten at den endelige kabalen for dette ennå er lagt.

Samtidig er det klart at også produksjonen i Oslo legges ned. Antall årsverk i Norge reduseres fra 650 til 550. Det skal gi årlige innsparinger på 51 millioner kroner.Dalende kurver

Kitron har vært preget av flere år med dalende omsetning og lønnsomhet. Det har vært gjentatte nedbemanninger de seneste årene. For halvannet år siden ble selskapets produksjonsavdeling på Kongsberg lagt ned og virksomheten flyttet til Hisøy. 130 ansatte på Kongsberg mistet den gang jobben.

Kongsberg-avdelingen kom inn i Kitron-konsernet ved at Kongsberg Elektronikk på slutten av 90-tallet ble kjøpt av Sonec AS. Sonec og Kitron kjempet på den tiden om hegemoniet i norsk elektronikkproduksjon. I år 2000 fusjonerte de to selskapene.

På det tidspunkt hadde Kitron allerede et produksjonsanlegg også i Risør. Etter fusjonen hadde de dermed fabrikker på rekke og rad langs kysten; i Risør, Kilsund og Hisøy. Noe måtte gjøres. Bare noen måneder senere var det kroken på døra i Risør, som i sin tid ble bygget fra grunnen for å ta seg av produksjonen av elektrisk Bureaus første telefon uten ringeskive, Tastafonen.Farlig mønster

Nedleggelse av produksjonen på Kongsberg, i Risør, og nå sist Oslo og Kilsund: Mange av de ansatte i Kitron aner et mønster i utviklingen og frykter at hele produksjonsvirksomheten forsvinner ut av landet.

Frykten er ikke dempet etter uroen omkring Kitron tidligere i høst, da det litauiske investeringsselskapet UAB Hermis Capital gikk tungt inn på eiersiden i konsernet. De eier i dag 39,99% av aksjene. Kongsberg-gruppen er nest største aksjonær med 19,03%.

Kitron har allerede produksjon i Litauen. Men ledelsen i selskapet sier at det ikke foreligger noen planer om total utflagging. De mener grepene som nå tas, er begynnelsen på et Kitron i Norge som på nytt kan vise sorte tall på bunnlinjen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.