NATURVITENSKAP

En innsjø i verdensrommet

SYDPOL: Bildet viser Titans sydpol (rødt kryss -  se stor versjon av bildet). Det skarpt avgrensede, mørke området kan tenkes å være en metansjø. Titan er isende kald og metan forekommer bare flytende. Eventuelt vann forekommer bare som is.
SYDPOL: Bildet viser Titans sydpol (rødt kryss - se stor versjon av bildet). Det skarpt avgrensede, mørke området kan tenkes å være en metansjø. Titan er isende kald og metan forekommer bare flytende. Eventuelt vann forekommer bare som is. Bilde: NASA
Stein Bekkevold
30. juni 2005 - 07:47

Det er ennå for tidlig å konkludere med at det mørke området som månesonden Cassini har fotografert, virkelig er en sjø.

Selv om det ligner svært mye, kan det tenkes at det er en inntørket sjø der det er avsatt mørke sedimenter - eller at det dreier seg om et søkk i terrenget der det er avsatt hydrokarboner i fast form.

Det kan også tenkes å være en vulkansk kaldera, krateret etter en utslokt vulkan.

Metanbyger

En av grunnene til at NASA-forskerne likevel mener at dette er en sjø med flytende hydrokarboner, er at Titans sydpol nå er preget av stormvær og er Titans mest skyfulle område. Det kan derfor være kraftige metan-regn der.

Den lave temperaturen på Titan gjør at vann bare finnes som is og at metan holder seg flytende. Dette kan bety at metan inngår i et værsystem med nedbør.

Det ble likevel ikke funnet åpne sjøer med metan, men flere områder som ligner veldig på strandlinjer langs uttørkede sjøer.

Kan snart bekreftes

Dette ferske bildet fra Cassini kan vise det første tilfellet av en fylt, ”levende” metansjø. I det samme området sees også mindre områder som kan være små sjøer.

Så fort Cassini kan bringes inn i en annen bane kan det være mulig å fastslå om dette virkelig er en sjø. Det vil man se på de eventuelle refleksjonene på overflaten. Akkurat nå ligger Cassini slik til at refleksjoner ikke kan oppdages.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.