BYGG

En halv milliard til kirkebygg

FOR SENT: Hønefoss kirke brant ned til grunnen 26. januar 2010. Dagen etter skulle kirkebygget fått installert et brannvarslingssystem.
FOR SENT: Hønefoss kirke brant ned til grunnen 26. januar 2010. Dagen etter skulle kirkebygget fått installert et brannvarslingssystem. Bilde: Scanpix
19. mars 2010 - 07:53

Den rødgrønne regjeringen blar opp 500 millioner kroner til utbedring og vedlikehold av kirker her i landet.

– Det er et stort behov for vedlikehold og utbedring av kirkebygg. Og ikke minst er det viktig med brannsikring, sier kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: Kirkebygg brannsikres ikke

Rentefrie lån

Regjeringen foreslår at kommunene kan få dekket renter for inntil 500 millioner kroner til slike kirkeformål i 2010.

I 2005 ble det innført en rentefri låneordning. Investeringsrammen på 1,2 milliarder kroner som ble gitt til denne ordningen i 2009 ble ikke brukt opp, men restbeløpet på 500 millioner kroner kunne heller ikke overføres til 2010. Nå kommer altså pengene på nytt.

– Kommuner som ikke kjente sin besøkelsestid i fjor, får nå en ny sjanse. Ordningen med rentefrie lån blir videreført, sier Aasrud.

Brannsikring viktigst

Hun forklarer at staten betaler rentene slik at kommunene kan få mulighet til å gjøre utbedringer på kirkene som de ellers ikke har råd til.

– Jeg er særlig opptatt av å brannsikre flere kirker. Viktigheten av dette fikk vi en stygg påminnelse om da Hønefoss kirke brant ned, sier kirkeministeren.

Hun viser til flere rapporter fra kirkelige organer og vernelistene til Riksantikvaren. Av landets rundt 1.620 kirkebygg er nær 1.000 fredet eller har status som kulturhistorisk verdifulle kirker. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.