ENERGI

En halv Beiarn på kildesortering

11. sep. 2000 - 07:20

En undersøkelse som har Statistisk sentralbyrå har gjennomført anslår nordmenns totale energiforbruk til vask av avfall til 100 GWh per år.

Energiforbruket kommer av at fire av ti husholdninger bruker oppvarmet vann til rengjøring av avfall, viser SSB-undersøkelsen.

Undersøkelsen ble gjennomført høsten 1999. Over tusen voksne personer ble intervjuet om sine husholdningers kildesorteringsinnsats.

Deltakerne oppga hvor mye tid de brukte ukentlig på henholdsvis rengjøring av sortert avfall, bretting, sortering og utbæring hjemme, og frakt til sentrale innsamlingsanlegg. Pantegods var ikke inkludert.

Halvtime i uka

Voksne nordmenn oppgir at de bruker i gjennomsnitt nesten en halvtime i uka til kildesortering av avfall. Det tilsvarer 41 timer i året per husholdning.

– Hvis utvalget er representativt for hele befolkningen, innebærer dette en tidsbruk på om lag 186 timer per tonn kildesortert avfall som samles inn, ifølge SSB-rapporten.

Sju av ti kunne tenkt seg å overlate kildesorteringen til andre dersom dette var mulig. Mange er også villige til å betale for et slikt tilbud.

Gjennomsnittlig betalingsvillighet for alle som kildesorterer var på 176 kroner i året per husholdning. Det tilsvarer i så fall omtrent 800 kroner per tonn innsamlet avfall.

Hyggelig med kildesortering

Undersøkelsen viser at folk har mange ulike motiver for sin kildesorteringsinnsats, i tillegg til ønsket om et bedre miljø.

63 prosent er helt eller delvis enige i at de kildesorterer blant annet fordi de oppfatter det som et pålegg fra myndighetene. 73 prosent er helt eller delvis enige i at de motiveres av et ønske om å tenke på seg selv som en ansvarlig person, og hele 88 prosent sier at de kildesorterer blant annet fordi de selv bør gjøre det de ønsker at andre skal gjøre.

Noen opplever også kildesortering som hyggelig i seg selv: 38 prosent er helt eller delvis enige i dette.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.