KRAFT

– En god idé å flytte månelandingen

DEBATT. Frps Ketil Solvik-Olsen mener at det er en kjempeidé å flytte månelandingen fra Mongstad til Midt-Norge og vil debattere saken i Stortinget.
DEBATT. Frps Ketil Solvik-Olsen mener at det er en kjempeidé å flytte månelandingen fra Mongstad til Midt-Norge og vil debattere saken i Stortinget. Bilde: Jannicke Nilsen
Mona Sprenger
17. nov. 2010 - 14:35

I et felles representantforslag kommer Høyre og Frp med hard kritikk av regjeringens håndtering av kraftsituasjonen i Midt-Norge, og ber om at regjeringen fremmer en handlingsplan for Stortinget for å rydde opp. Her foreslår også Høyre og Frp å flytte ”månelandingen” fra Mongstad til Fræna ved å finansiere CO2-rensingen til Industrikraft Møre.

Det samme har BI-professor Jørgen Randers gjort: – Flytt månelandingen til Midt-Norge

– Veldig bra

Frps Ketil Solvik-Olsen mener dette er kjempefornuftig.

– Dette er veldig bra. Hvis vi bygger et gasskraftverk får vi ordnet opp i kraftsituasjonen, og vi viser at vi ønsker å utvikle en renseteknologi. Det betyr ikke at vi må stoppe og stenge Mongstad, men at vi kan utvikle en annen teknologi et annet sted, sier Solvik-Olsen.

Også høyres Siri A. Melling synes dette forslaget høres fornuftig ut:

– Et gasskraftverk i Midt-Norge kunne bidratt til å sikre forsyningssikkerheten. Vi synes det er mer fornuftig å bygge her enn i et område med mye petroleumsaktivitet som på Mongstad.Debatt

Solvik-Olsen mener at en et slikt prosjekt bør settes ut på anbud .

– Det vil redusere risikoen for regjeringen og skattebetalerne. Risikoen må leverandørene som skal utvikle teknologien ta. De får betalt, hvis de lykkes. Det vil sannsynligvis også gi lavere kostnader, sier Solvikg-Olsen, som anslår at ett fullskala anlegg vil koste om lag seks milliarder kroner.

– Det er mye penger, men da slipper vi å betale for et fullskala anlegg på Mongstad til 15 milliarder kroner, sier Solvik-Olsen, og viser til at Frp har levert et forslag til endret konsesjonsregler for gasskraftverk.

– Vi mener at Stortinget må ta en debatt på dette.

Ingen forpliktelse

Men har ikke dette toget gått?

– Testsenteret på Mongstad er i gang, men vi har ikke forpliktet oss til å bygge et fullskala anlegg. I Midt-Norge kan vi utvikle en tredje pre-combustion teknologi (CO2-fangst før kraftgenerering), mener Frp-politikeren, som håper at regjeringen her kjenner sin besøkelsestid.

Vil en borgelig regjering føre en annen poltikk enn de rødgrønne når det kommer til gass?

– Ja, Høyre og Frp har et annet syn på gass. Men vi vet jo ikke hvordan bildet ser ut i 2013, sier Melling.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.