PRODUKTNYHETER

En gnistrende verdensnyhet

15. aug. 2001 - 07:36

Etter flere års forskningsarbeid og industrialisering, kommer i løpet av september et nytt produkt på markedet som kan detektere lysbuer på det elektriske anlegget. I tillegg har enheten funksjoner for retningsbestemt jordfeilindikator i tillegg til spenningsmålinger.

Eldetector heter enheten som monteres inn i sikringsskapet hos forbrukerne og som skal kunne alarmere for kontaktfeil i det elektriske anlegget. Dette kan gjøre produktet til et revolusjonerende brannvernprodukt.

– Verdenssensasjon

– En verdenssensasjon, var betegnelsen som ble brukt om Eldetector da den ble vist fram på et arrangement hos Gjensidige Nor tidligere i sommer. Gjensidige har vært engasjert i utviklingen av produktet, som er basert på et patent etter arbeid som opprinnelig ble gjort av EFI (Elektrisitetsforsyningens Forskningsinstitutt) i Trondheim.

I 1994 kom trondheimsfirmaet Transinor inn i bildet. De laget en PC-basert løsning som de arbeidet videre med for å kunne detektere en lysbue med en belastning på 100 watt. Patentet ble så modifisert etter de nye arbeidene.

Industrialisert

Deretter kom bærumsbedriften IT & Prosess (ITP) inn i bildet i fjor.

– Vi i Transinor er glade for at dette er blitt gjort til et kommersielt produkt av ITP, sa teknisk direktør Asle Skei i Transinor under presentasjonen hos Gjensidige Nor.

Daglig leder Erik Teigen hos ITP fullroser sin programvaremann Joe Amundsen som han mener har vært en viktig brikke i industrialiseringen av Eldetector. Han har redusert kildekoden fra det PC-baserte systemet på 129 kbyte til 25 kbyte for at det skal kunne kjøres på en åtte biters industriprosessor.

Utfordringer

– Hovedutfordringen har vært å beholde analysen av støybildet slik at vi sitter tilbake med uperiodisk støy, samt å gjøre dette på en rimelig måte. Det har vært en veldig krevende jobb, sier Joe Amundsen.

I alt har ITP lagt ned tre årsverk i utviklingen av produktet, som vil få en pris på rundt 4000 kroner. I tillegg kommer installasjonskostnader.

– Siden jordfeilbryter er påkrevd ved nye elinstallasjoner i dag, vil merkostnadene ved montering av Eldetector ikke bli så velige mye mer, mener Teigen. Derfor håper han at svært mange av de 30–40.000 nye elanlegg som installeres årlig i Norge, vil bli utstyrt med produktet.

Hvis forsikringsselskapene også vil gi lavere forsikringspremie hos kunder med installert Eldetector, tror Teigen og salgssjef Magnar Dybwad at det vil bli enda større fart i salget når enhetene kommer på markedet i slutten av september.

Åtte ansatte

– Helt siden selskapet ble etablert i 1992 har ITP hatt en visjon om å skape en serie med produkter som basert på grunnkompetanse på styringssystemer samt kommunikasjon på strømnettet, sier Teigen.

Selv kom han inn som daglig leder i selskapet i 1996, og han syns starten har vært tøff. Selskapet teller i dag åtte ansatte. Teigen har heldigvis hatt mye hjelp i å ha tidligere politiker Finn Kristiansen som styreformann.

Siden 1998 har ITP arbeidet med en løsning som automatisk reduserer energi- og effektforbruket i boliger. Systemet har vært utprøvd over lengre tid, og ITP har nylig offentliggjort en rapport som dokumenterer en effektreduksjon på hele 15 til 25 prosent og en energireduksjon på 6,8 til 9,5 prosent.

Selvlærende

– Dette skjer uten at de som bor i boligen trenger å tenke på eget forbruk, sier Teigen. Systemet bruker «kunstig intelligens» og fuzzy logic til å lære seg hvordan strømmen brukes og utarbeider et sett med mønstre for å styre de enkelte enheter i hjemmet, sier Teigen.

Det er søkt om patent i de 20 største industrielle land, inkludert USA og EU for dette utstyret. Systemet har vært testet hos ca. 300 husstander hos ni nettselskaper i Norge, der Sintef har bistått med analyse og rapportarbeid for å dokumentere resultatene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.