NYHETER_BYGG

Én fjernkontroll styrer fremtidshuset

7. nov. 2001 - 12:54

Hver enkelt beboers lomme-PC eller PDA kommer til å styre elektroniske innredninger i fremtidens hjem, hvis Telenors fremtidshus blir standard for ethvert hjem.

Lys, varme og ventilasjon kontrolleres av noder i et eget nettverk tilknyttet en kontrollenhet med webserver. Dermed kan disse funksjonene kontrolleres fra hvor som helst via internett.

Bluetooth-teknologi

Blant annet benyttes Bluetooth-teknologi, som muliggjør trådløse nettverk, til husets elektroniske nøkkel. Ved hjelp av en mobiltelefon med Bluetooth-modul blir brukeren identifisert av huset og får direkte tilgang, også til for eksempel uteboden.

De eksterne nettene i huset termineres i et hjemmenett som fungerer som brannvegg og utfører ruting mellom eksterne og interne nett. Huset har et kabelbasert 100 Mbit/s svitsjet Ethernet og et 11 Mbit/s trådløst lokalnett.

Humøret avgjør

Telenor FoU benytter kroppsensorer og såkalt biofeedback-teknologi for å vise hvordan huset kan fornemme beboerens følelser og påvirkes av vedkommendes humør. Egne sensorer på kroppen knyttes til husets hjemmeserver via Bluetooth-teknologi.

Husets demo benytter videobilder som projiseres på et bord i stua og viser hvordan disse kan påvirkes gjennom biofeedback. Demoen er basert på et prosjekt som har som mål å utvikle teknologi som kan registrere og benytte emosjonelle sider ved kommunikasjon. Biofeedback-teknologi kan blant annet benyttes i medisinske anvendelser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.