KRAFT

En av to vil betale for å spare strøm

Jannicke Nilsen
9. mars 2010 - 09:59

Annenhver boligeier vil investere i tiltak for å redusere energibruken i boligen.

Det kommer fram i en ny spørreundersøkelse utført av Sentio Research for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), hvor 2100 personer fra hele Norge ble stilt spørsmål om energibruk, energieffektivisering og energimerking.

Undersøkelsen viser også at åtte av ti er opptatt av energisparetiltak og ønsker å redusere eksisterende boligs energibruk.

NVE setter funnene i sammenheng med den kalde vinteren, og tror at de lave temperaturene har ført til at flere kan gjøre alvor av intensjonene om å gjøre boligen mer energieffektiv.

Energimerking

Undersøkelsen er gjort i forbindelse med innføringen av en energimerkeordning i Norge.

Fra 1. juli må alle som skal selge eller leie ut boligen sin gjennomføre energimerking på www.energimerking.no

Alle næringsbygg og offentlige bygg må være energimerket fra utgangen av 2011.

– Tallene bekrefter at nordmenn er opptatt av klima og miljø. Vi håper at energimerkeordningen skal bidra til å omsette gode holdninger til gode tiltak. Ordningen gir både bevissthet og incentiver for boligeiere, sier Tone Granaas i NVE.

Høyere pris

En studie fra Nederland viser ifølge NVE at energimerkede boliger i øverste del av karakterskalaen, fra A til G, har oppnådd høyere pris på det nederlandske boligmarkedet.

Direktoratet tror at boliger med god energistandard vil kunne oppnå en bedre pris også her i Norge.

– Det er selvfølgelig mange andre faktorer som spiller inn ved et kjøp, men i et valg mellom to ellers like boliger tror vi boligkjøper vil foretrekke boligen hvor det er foretatt energieffektiviserende tiltak, sier seksjonssjef Birger Bergesen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.