KRAFT

– En apekatt kunne fått gode resultater ut av et elverk

KRITISK: Konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard kan ikke se at staten egentlig vil noe med sitt eierskap. - Staten er en merkelig eier.
KRITISK: Konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard kan ikke se at staten egentlig vil noe med sitt eierskap. - Staten er en merkelig eier. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
1. okt. 2008 - 16:11

Dette er Lyse

Lyse-konsernet: Morselskapet heter Lyse Energi, og har datterselskapene Lyse Produksjon, Lyse Elnett, Lyse Gass, Lyse Handel, Lyse AS, Lyse Tele og Lyse Infra.

  • Omsetning: 3310 millioner kroner.
  • Årsresultat: 523 millioner kroner.
  • Årlig produksjon: 5,8 TWh.
  • Kunder: 116 000.
  • Ansatte: 688 årsverk.

Kilde: Lyses årsrapport 2007

– En apekatt kunne fått gode resultater ut av et norsk elverk nå. Det kan du sitere meg på. I Lyse høster vi av våre forfedres kloke beslutninger, og så forsøker vi å så litt selv. Framtiden vil vise om våre beslutninger er riktige, sier konsernsjef Eimund Nygaard.

Lyse er ikke redd for å pløye ny mark. Den 7. juli sendte det stavangerbaserte energiselskapet sjokkbølger langt inn i Fotball-Norge. Da utkonkurrerte Lyse TV2 og Telenor i kampen om rettighetene til å sende fotball på IPTV. Prisen er 50 millioner i året.

– Fotball er bare en liten del av innholdsbiten – en nødvendighet for å få solgt infrastruktur. Men vi fikk mye hyggelig PR for dette kjøpet, sier Nygaard, som er fornøyd med å kunne tilby sine kunder det aller beste TV-tilbudet for fotball.

Les kommentaren:

Satser bredt

Lyse startet som et tradisjonelt kraftselskap for over 100 år siden, og har utviklet seg til å produsere langt mer enn bare strøm. I dag tilbyr energiselskapet sine kunder energiproduktene strøm, varme, kjøling, naturgass og bredbånd gjennom produktet «elverk» med internett, digital-TV, telefoni, alarm og mobiltelefoni som tjenester.

– Vi er for små og sårbare til bare å drive med strøm. Vi graver, vi er gode på infrastruktur og gode på å håndtere mange kunder.

Lyse står også for bygging, vedlikehold og drift av infrastruktur. De siste årene har Lyse satset offensivt blant annet på infrastruktur for naturgass fra Kårstø. Nå bygges det et produksjonsanlegg for LNG i Risavika i Sola kommune, og nå vil Lyse også tilby biogass i gassnettet.

– Våre kommuner, som er 16 kommuner i Sør-Rogaland, er steingode eiere. De har skjønt hva det dreier seg om. Å bygge infrastruktur er hardt arbeid, mye penger og en langsiktig sak. Framtiden vil vise om det er fornuftige investeringer.

Hva vil staten?

Nygaard er langt mer kritisk til staten som eier.

– Staten er en merkelig eier. Nå roper myndighetene på hjemfall, men hva vil de egentlig bruke kontrollen til. Hva vil staten egentlig med Statkraft, spør Nygaard, og fortsetter:

– Jeg kan ikke se at staten egentlig vil noe. Ingen setter spørsmålstegn ved at Røkke styrer med 40 prosent. Mens staten er forsiktig med å styre StatoilHydro med over 60 prosent av aksjene. Hva skal de med eierskap når de ikke bruker det til noe? Staten vil eie, men så stopper det der.

Vindsatsing på Jæren

Lyse ønsker også å satse på vindkraft. I 2007 søkte selskapet konsesjon for de to vindparkene Ulvarudla og Brusali/Karten. Lyse har kjøpt seg inn i Skinansfjellet vindpark – alle tre prosjekter på Jæren.

– Jæren har landets beste forhold for vindkraft, med jevnt høy vind og et overføringsnett med betydelig ledig kapasitet. Selv med dagens støtteordninger er det mulig å bygge en del her. For på Jæren blåser det kjempemye. Mye mer enn i Tyskland, sier Nygaard, som understreker at Lyse avventer svar fra NVE.

– Det er bare å vente. Vi har et avslappet forhold til det, sier han, og føyer til:

– All energiproduksjon har miljøkonsekvenser. Nå er det vindmøller som er politikernes fata morgana. Vi vil være med på vindmøller til havs, men det ligger langt fram i tid. Vi trenger erfaringsgrunnlaget fra land. Potensialet er stort, men det er ingen enkel løsning, sier konsernsjefen, som ikke vil være med på at Lyse har blitt en mektig aktør på Vestlandet.

– Vi regner oss selv som små i forhold til dem vi sammenligner oss med. Vi må jobbe knallhardt. Hver dag. Vi skal være små, raske og ydmyke.

– Hva er Lyses mål?

–Vår visjon er at vi skal gjøre det enkelt for kundene. Vi skal verken bli størst eller best i verden. Vi tror vi får resultater hvis vi gjør hverdagen enklere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.