NYETEKNOLOGIER

En annerledes hjelper

FØLELSESLADD: Roboten som diplominformatiker Jochen Hirth jobber med skjønner om du er fornøyd eller ikke. Den vet når den må trå varsomt, eller om du er klar for en klem.
FØLELSESLADD: Roboten som diplominformatiker Jochen Hirth jobber med skjønner om du er fornøyd eller ikke. Den vet når den må trå varsomt, eller om du er klar for en klem. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
6. mai 2009 - 22:50

HANNOVER: – Slike lages verden rundt, men vår er annerledes. Den har en emosjonell styringsarkitektur, forteller Jochen Hirth, dataekspert og vitenskapelig medarbeider ved det tekniske universitetet i Kaiserslautern.

– Denne roboten kan tolke humøret ditt. Den reagerer på stemmeleie, mimikk og kroppsspråk, og den skal gjøre det like godt som et menneske, sier Hirth.

Følelser NAKEN: Slik ser den ut uten klær, med kjøleviften på hjertets plass.
Følelser NAKEN: Slik ser den ut uten klær, med kjøleviften på hjertets plass.

Følelser

Ikke nok med at roboten tolker mennesket, ved universitetet arbeider de også hardt for å gi roboten følelser og mimikk slik at den oppfører seg mest mulig likt et menneske.

Her er det ikke snakk om verken tastatur eller mus. Du snakker til den, prosessoren jobber, og den svarer.

– Det betyr at både mennesket og roboten må gjennom en læreprosess før alt stemmer, sier Hirth.

Uferdig

I forskningshallen på Hannovermessen stilte universitetet ut en prototyp. Riktignok uten både ben og armer, men så er den da heller ikke ferdig.

– Vi har slitt litt med å få bevegelsene til armene, hendene og bena helt lik menneskets bevegelser, men nå er vi på sporet og de jobber på spreng i verkstedet nå for å lage armer og ben til den, sier Hirth.

Nesten menneskelig

Overkroppen er allerede tilnærmet menneskelig i alle sine bevegelser. Syn og hørsel er også på menneskelig nivå. Dette er mann-maskin interaksjon på toppnivå.

– Den skjønner når du er sur, og den skjønner når du er blid og fornøyd og skal oppføre seg deretter, sier Hirth.

Men fortsatt er det et stykke igjen. Prosjektet har pågått i tre år.

– Vi fortsetter til den er klar, men det vil nok gå minst ti år. I tillegg til armer og ben sliter vi litt med å filtrere ut bakgrunnsstøy.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.