ONS

EMGS: Rendyrker elektromagnetisk oljeleting

EMGS har syv spesialkonstruerte skip for elektromagnetisk kartlegging av oljeforekomster til havs.
EMGS har syv spesialkonstruerte skip for elektromagnetisk kartlegging av oljeforekomster til havs. Bilde: EMGS
Finn Halvorsen
15. aug. 2008 - 15:28

Electromagnetic Geoservices (EMGS) ble stiftet av Statoil-forskerne Terje Eidesmo, Ståle Johansen og Svein ­Ellingsrud i 2002. Både metodikk og teknisk utstyr er utviklet av selskapet selv. EMGS bruker elektromagnetisk energi i stedet for lydbølger for å avdekke olje- og gassforekomster til havs.

Internasjonalt ledende

EMGS har nå rundt 85 prosent av verdensmarkedet for denne typen oljeleting. Selskapet har utført 350 undersøkelser for 50 olje­selskap og har i dag over 300 ansatte. Hovedkontoret ligger i Trondheim.

De har et større kontor i Houston og et i Kuala Lumpur i Malaysia, i tillegg til mindre kontorer og salgsrepresentanter over hele verden.

Skiller mellom olje og vann

I motsetning til tradisjonell seismikk, greier den patenterte EMGS-teknologien å lese om lovende geologiske strukturer kun inneholder vann, eller om de ­faktisk inneholder olje eller gass.

Teknologien gir oljeselskapene mulig­heten til å spare store summer ved at de borer færre ikke drivverdige brønner.

En brønn kan koste flere hundre millioner kroner å bore. I tillegg kan teknologien hjelpe oljeselskapene å finne olje de ville ha oversett med ­tradisjonelle letemetoder.

Mottakere på havbunnen

Ved elektromagnetisk kartlegging av oljeforekomster plasseres mottakerne på havbunnen hvorpå man tauer sendere like over. Signalene som kommer opp forteller hvordan strukturene i berggrunnen leder strøm. Ut fra dette kan man ved hjelp av store prosesseringsressurser avgjøre om det er olje eller vann i de undersjøiske strukturene.

Mange av seismikkselskapene har etter hvert også startet med elektro­magiske undersøkelser. En kombinasjon av de to teknologiene er ofte svært effektiv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.