NYHETER

Emerson debuterer med DCS-hattrick på norsk sokkel.

Kontrollsystemkartet på norsk sokkel er i endring.

Martin Linge-feltet får styring fra Emerson.
Martin Linge-feltet får styring fra Emerson. Bilde: Total Norge E&P
3. juni 2013 - 14:13
Vis mer

Fram til nå har det ikke vært et eneste større kontrollsystem fra Emerson Process Management i drift på norske plattformer.

100 000 signaler

Nå er selskapet i full fart inn i DCS-klubben. Nesten som lyn fra klar himmel har Emerson slått til med tre kjappe kontrakter. Salgsdirektør Knut Glenna er stolt når han forteller Automatisering om prosjektene for Martin Linge (tidligere Hild, Total Norge E&P), Visund (Statoil) og Gina Krog (tidligere Dagny, Statoil).

Totalt sett har de tre prosjektene 100 000 signaler. Salgsdirektøren opplyser at det handler om 20 000 direkte feltsignaler og 80 000 via kommunikasjonslinker.

Martin Linge

Salgsdirektør for sikkerhets- og automatiseringssystemer, Knut Glenna (t.v.), og kollega Petter Skaraas, salgsdirektør for instrumentering, er godt fornøyd med gjennombruddet i Nordsjøen.
Salgsdirektør for sikkerhets- og automatiseringssystemer, Knut Glenna (t.v.), og kollega Petter Skaraas, salgsdirektør for instrumentering, er godt fornøyd med gjennombruddet i Nordsjøen.
 

Leveranseomfanget varierer. Ifølge Glenna skal selskapet levere integrert kontroll- og sikkerhetssystem, utstyrsoptimalisering (asset management system, AMS) og simulator for Martin Linge-feltet. Leveransene vil dekke plattformen, et fast forankret lagerskip for olje, styring av kraft fra land, og utstyr til et onshore samhandlingsrom.

- Det blir full driftsmulighet fra samhandlingssenteret i Stavanger, sier han.

Total Norge har valgt Emerson DeltaV som prosesskontrollsystem. Sikkerhetssystemet blir Hima, som er energiselskapets foretrukne standardløsning. Kongsberg Maritime er underleverandør av simulatoren. Nå jobber et integrert team, med ansatte fra Emerson, Hima, engineeringskontraktor Technip og Total, sammen for å meisle ut og implementere løsningene. Feltet skal være i drift i 2016.

Toneangivende tjenester

Glenna forteller at servicekonseptet, fjernovervåkingsmulighetene, forebyggende vedlikehold og en sprek gjennomføringsplan har vært viktig for å sikre seg kontrakten med Total.

- Vi skal blant annet ha to personer fast hos energiselskapet i Stavanger, kommenterer han.

Gina Krog

Gina Krog er den ferskeste kontrakten. Her skal Emerson levere både DCS og sikkerhetssystemet DeltaV, som er deres eget merke. Utstyrsoptimalisering (AMS) er en viktig del av omfanget.

Dessuten blir Gina Krog verdens første plattform med selskapets elektroniske krysskopling, hvor signaltypen konfigureres med en hardware-modul. Vi har presentert de små karakteriseringsmodulene tidligere. Selskapet har døpt dem Charms (Characterization modules). Også Dagny skal etter planen være i drift i 2016.

Visund

Emersons siste DCS-trofé på norsk sokkel er et nytt sikkerhetssystem og en oppgradering av operatørstasjonene på Visund-plattformen. Eksisterende Siemens Teleperm-kontrollere blir integrert mot DeltaV operatørterminaler. Glenna forklarer at Emerson har et grensesnitt for integrasjon mot dagens kontrollere.

- DeltaV er godkjent for bruk mot Teleperm, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Visund tar også i bruk selskapets elektroniske krysskopling Charms for det nye DeltaV sikkerhetssystemet.

- Det skal byttes under drift, kommenterer Glenna.

Emersons SAS-leveranser

PlattformOperatørTypeDCSSIS 1)FerdigSignaler 2)
Martin LingeTotal Norge E&PNybyggEmersonHima20168000/55 000
VisundStatoilOppgraderingEmerson 3)Emerson20153000/10 000
Gina KrogStatoilNybyggEmersonEmerson20178000/15 000

1) Safety Instrumented System

2) Direkte signaler/signaler på kommunikasjonslink

3) Kun operatørstasjoner

Administrerende direktør Asgeir Knutsen tilfører organisasjonen stadig flere produktsjefer (arkivfoto).
Administrerende direktør Asgeir Knutsen tilfører organisasjonen stadig flere produktsjefer (arkivfoto).
 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.