NYHETER

Emerson debuterer med DCS-hattrick på norsk sokkel.

Kontrollsystemkartet på norsk sokkel er i endring.

Martin Linge-feltet får styring fra Emerson.
Martin Linge-feltet får styring fra Emerson. Bilde: Total Norge E&P
3. juni 2013 - 14:13

Trykk(et) på avtrekkeren

Emerson Process Management har i likhet med ABB og Endress+Hauser signert en ny, global rammeavtale for trykk- og temperaturmåleutstyr med Statoil.

Blekket hadde knapt tørket da Statoil tildelte Emerson en intensjonsavtale på leveranser av trykk- og temperaturmåling for Mariner-feltet, som ligger på britisk sektor i Nordsjøen.

Salgsdirektør for instrumentering, Petter Skaraas, forklarer at feltet skal ha en konvensjonell oljeplattform og en FSU (Floating Storage Unit). Han opplyser at reservoarene består av ekstra tung råolje. Det vil kreve mye prosessutstyr. Statoil har valgt Kongsberg Maritime som leverandør av SAS. Produksjonsstart er planlagt til 2017.

Rammeavtalen for Mariner inneholder også en opsjon på leveranser til det nærliggende feltet Bressay. Detskal ha mange likhetstrekk med Mariner-feltet og utbyggingsløsningene.

Styrker organisasjonen

I løpet av et par år har Emerson Process Management i Norge økt antall produktansvarlige fra tre til ni. Daglig leder Asgeir Knutsen forklarer at styrkingen av organisasjonen er en sentral del av selskapets strategiske plan for ekspansjonen i Norge.

Tidligere hadde selskapet én ansvarlig på hvert av områdene for mengdemåling, annen instrumentering, og utstyrsoptimalisering.

I dag er det egne produktsjefer for mengdemåling, nivåmåling, trykk- og temperaturmåling, utstyrsoptimalisering, prosessanalyse, fiskale målesystemer, trådløse sensornettverk, service og sikkerhets- og kontrollsystem (SAS).

- Vi gjør dette for å styrke den lokale, faglige supporten som våre kunder etterspør, sier Knutsen.

Totalt har selskapet rundt 70 ansatte, og er fortsatt i vekstmodus. Det er lett å få inntrykk av at det er olje og gass for alle pengene, men Knutsen understreker at selskapet er opptatt av balanse.

- Landbasert industri er også viktig for oss. Vi leverer både kontroll- og sikkerhetssystemer, instrumentering, WirelessHart (trådløse sensornettverk, journ. anm.) og prosessanalyse til flere prosjekter, sier han.

- Vi har for eksempel en rammeavtale med Yara, og vi gjør mye for dem på Herøya.

Gina Krog (tidligere Dagny)

 • Olje- og gassfelt.
 • 230 km sørvest for Stavanger.
 • Knyttes opp mot Sleipner-feltet, 30 km unna.
 • Bygges ut med en bunnfast plattform.
 • Statoil er operatør.
 • Har 225 millioner fat oljeekvivalenter.
 • Planlagt produksjonsstart i 2017.

Kilde: Statoil

Martin Linge (Hild)

 • Gass- og kondensatfelt.
 • Ligger 42 km vest for Oseberg-feltet.
 • Bygges ut med én plattform og ett fast forankret lagerskip.
 • Total Norge E&P er operatør.
 • Har ca. 190 millioner fat oljeekvivalenter.
 • Planlagt produksjonsstart i 2016.

Kilde: Total

Fram til nå har det ikke vært et eneste større kontrollsystem fra Emerson Process Management i drift på norske plattformer.

100 000 signaler

Nå er selskapet i full fart inn i DCS-klubben. Nesten som lyn fra klar himmel har Emerson slått til med tre kjappe kontrakter. Salgsdirektør Knut Glenna er stolt når han forteller Automatisering om prosjektene for Martin Linge (tidligere Hild, Total Norge E&P), Visund (Statoil) og Gina Krog (tidligere Dagny, Statoil).

Totalt sett har de tre prosjektene 100 000 signaler. Salgsdirektøren opplyser at det handler om 20 000 direkte feltsignaler og 80 000 via kommunikasjonslinker.

Martin Linge

Salgsdirektør for sikkerhets- og automatiseringssystemer, Knut Glenna (t.v.), og kollega Petter Skaraas, salgsdirektør for instrumentering, er godt fornøyd med gjennombruddet i Nordsjøen.
Salgsdirektør for sikkerhets- og automatiseringssystemer, Knut Glenna (t.v.), og kollega Petter Skaraas, salgsdirektør for instrumentering, er godt fornøyd med gjennombruddet i Nordsjøen.
 

Leveranseomfanget varierer. Ifølge Glenna skal selskapet levere integrert kontroll- og sikkerhetssystem, utstyrsoptimalisering (asset management system, AMS) og simulator for Martin Linge-feltet. Leveransene vil dekke plattformen, et fast forankret lagerskip for olje, styring av kraft fra land, og utstyr til et onshore samhandlingsrom.

- Det blir full driftsmulighet fra samhandlingssenteret i Stavanger, sier han.

Total Norge har valgt Emerson DeltaV som prosesskontrollsystem. Sikkerhetssystemet blir Hima, som er energiselskapets foretrukne standardløsning. Kongsberg Maritime er underleverandør av simulatoren. Nå jobber et integrert team, med ansatte fra Emerson, Hima, engineeringskontraktor Technip og Total, sammen for å meisle ut og implementere løsningene. Feltet skal være i drift i 2016.

Toneangivende tjenester

Glenna forteller at servicekonseptet, fjernovervåkingsmulighetene, forebyggende vedlikehold og en sprek gjennomføringsplan har vært viktig for å sikre seg kontrakten med Total.

- Vi skal blant annet ha to personer fast hos energiselskapet i Stavanger, kommenterer han.

Gina Krog

Gina Krog er den ferskeste kontrakten. Her skal Emerson levere både DCS og sikkerhetssystemet DeltaV, som er deres eget merke. Utstyrsoptimalisering (AMS) er en viktig del av omfanget.

Dessuten blir Gina Krog verdens første plattform med selskapets elektroniske krysskopling, hvor signaltypen konfigureres med en hardware-modul. Vi har presentert de små karakteriseringsmodulene tidligere. Selskapet har døpt dem Charms (Characterization modules). Også Dagny skal etter planen være i drift i 2016.

Visund

Emersons siste DCS-trofé på norsk sokkel er et nytt sikkerhetssystem og en oppgradering av operatørstasjonene på Visund-plattformen. Eksisterende Siemens Teleperm-kontrollere blir integrert mot DeltaV operatørterminaler. Glenna forklarer at Emerson har et grensesnitt for integrasjon mot dagens kontrollere.

- DeltaV er godkjent for bruk mot Teleperm, sier han.

Visund tar også i bruk selskapets elektroniske krysskopling Charms for det nye DeltaV sikkerhetssystemet.

- Det skal byttes under drift, kommenterer Glenna.

Emersons SAS-leveranser

PlattformOperatørTypeDCSSIS 1)FerdigSignaler 2)
Martin LingeTotal Norge E&PNybyggEmersonHima20168000/55 000
VisundStatoilOppgraderingEmerson 3)Emerson20153000/10 000
Gina KrogStatoilNybyggEmersonEmerson20178000/15 000

1) Safety Instrumented System

2) Direkte signaler/signaler på kommunikasjonslink

3) Kun operatørstasjoner

Administrerende direktør Asgeir Knutsen tilfører organisasjonen stadig flere produktsjefer (arkivfoto).
Administrerende direktør Asgeir Knutsen tilfører organisasjonen stadig flere produktsjefer (arkivfoto).
 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.