ARKIVNYHETER

Ementor: Går så det suser

MILJØ OG PENGER: Adm. direktør i Ementor, Steinar Sønsterby tror bevisst grønn IT gir positive utslag på regnskapet.
MILJØ OG PENGER: Adm. direktør i Ementor, Steinar Sønsterby tror bevisst grønn IT gir positive utslag på regnskapet. Bilde: orv

Midt i finanskrisen leverer Ementor-gruppen strålende resultater.

I forhold til resultatet i fjor leverer gruppen en vekst på omsetningsvekst på 18,8 % og et driftsresultat på 64,5 millioner kroner.

Navnebytte

Det er en oppgang på hele 27,7 % fra året før. Samtidig har de besluttet å endre navn til Atea i Norden og Baltikum fra 1. januar neste år slik at de framstår enhetlig over hele Norden og Baltikum.

– Vi har aldri hatt større vekst enn nå, men vi er ydmyke for hva som skjer i finansmarkedene. Det kan skje mye ennå, men vi tror vi er godt posisjonert for tøffere tide, sier adm. direktør i Ementor, Steinar Sønsterby.

Stat og kommune

Han viser til stor grad av offentlige kontrakter som sikkerhet nå:

– Rundt 55 prosent av omsetningen vår er rettet mot offentlig sektor og de vil neppe knipe igjen i dårlige tider. Mye av den resterende omsetningen er i kjernesystemer til datarommene og de er helt nødvendige for bedriftene og vil neppe rammes av spareplaner i nevneverdig grad.

Spredt på flere

Sønsterby opplyser at en del av omsetningen også langsiktige ramme- og vedlikeholdsavtaler.

– Med 23 000 kunder i Norden fra småbedrifter til de aller største, tror vi at vi har god spredning. Nedgangstider treffer ikke alle samtidig. Dessuten tror vi at vi representerer noe stort og trygt og det er ikke noen dårlig stilling når det blåser. Dette betyr ikke at vi ikke er forberedt på at vår verden blir tøffere også, men vi har et veldig godt utgangspunkt, sier Steinar Sønsterby.

Grønt sus

Ementor har spurt 600 av kundene sine om virkningene av grønn IT og er svært overrasket over svarene.

– 80 prosent tror det koster penger å tenke miljø på IT-siden. Det er definitivt ikke riktig, så her har både vi, bransjen og myndighetene en viktig jobb å gjøre. Vårt budskap er at her er mulig å tenke både penger og miljø samtidig, og i tillegg bidra til bedre livskvalitet for de ansatte, sier Sønsterby.Han peker på tre viktige tiltak som alle bedrifter bør tenke over. Det første er at de ikke nødvendigvis trenger å bytte serverne så ofte. Produksjonen koster penger og skaper utslipp.

– Sett dem heller til mindre belastete oppgaver eller selg dem når det trengs ny kapasitet. Dessuten er det viktig å få mest mulig ut av trenden mot konsolidering hvor virtualisering er et viktig hjelpemiddel for både å spare penger og å bruke mindre energi, sier Sønsterby.

CO2-utslipp og kostnadskutt

Og når utstyret har gjort sitt, er det viktig å få det resirkulert på en skikkelig måte.

– Vi har satt opp vårt eget miljøregnskap i norske Ementor og våre tall tyder på at vår aktivitet forårsaket utslipp på 1,6 tonn CO2 per ansatt i fjor. Neste år skal vi senke det 15 prosent, samtidig som det skal resultere i besparelser på 40 millioner kroner. Vi skal bevise at miljøbevissthet kan gi en betydelig forbedring av resultatet, sier Sønsterby.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.