IT

EMC med ny lagringsteknologi

NY TEKNOLOGI: Senior teknologikonsulent i EMC, Roger Samdal forklarer hvordan EMCs nye lagringsteknologi er forbedret fra de tidligere utgavene.
NY TEKNOLOGI: Senior teknologikonsulent i EMC, Roger Samdal forklarer hvordan EMCs nye lagringsteknologi er forbedret fra de tidligere utgavene. Bilde: Odd Richard Valmot

Det er få markeder innen it som vokser så jevnt og trutt som datalagring. Konjunkturer eller ikke, stadig mer data skal lagres.

Det gjør leverandørene sultne på markedsandeler og her er det viktig å holde trykket på teknologi og pris.

Ny plattform

Nå kommer lagringsgiganten EMC med en helt ny lagringsplattform. Ut skal de populære plattformene Celera og Clarion, som har vært med i svært mange år og inn skal nye VNX.

V-en står selvfølgelig for virtualisering, men de to neste bokstavene litt mer uforståelig skildrer at dette er videreføringen av Celera og Clarion.

Tre store forandringer

EMC fremhever tre store endringer som nettopp skal gjøre VNX til datalageret for fremtiden. De fleste virksomheter som lagrer data i dag har en mer eller mindre kaotisk struktur.

Under en fin overflate skjuler det seg et virvar av løsninger fordelt over mange generasjoner. Filer som er både et eller to tiår gamle fra folk som er slutter for år og dag siden er ikke uvanlig. Dette rydder den nye programvaren som administrerer VNX opp i. Helt automatisk.

Den andre viktige endringen er hvordan lageret er bygget for en virtualisert infrastruktur. Antallet servere, og spesielt de virtuelle, øker i rask takt og det stiller helt nye krav til hvordan man bygger infrastrukturen for datalagring.

Det tredje aspektet er nye krav til ytelse. Både strukturerte og ustrukturerte data øker raskt, men spesielt de strukturerte dataene, som vi finner i databasene og som regnes som de aller viktigste for virksomhetene, setter nye krav til ytelse.

– Problemet for it er at alle de nye kravene skal tilfredsstilles uten at det kommer mer penger eller flere folk. Med VNX gjør vi drift og administrasjon enklere samtidig som prisen på lagringen går ned. Systemet sørger selv for å konfigurere og optimalisere den infrastrukturen man kobler til, sier senior teknologikonsulent i EMC, Roger Samdal.

BILLIG: De billigste VNX-modellene koster rundt 60 000 kroner og selv den har programvare som kan rydde opp i gamle IT-strukturer. EMC

Ny lagringsteknologi

Med VNX havner det gode gamle harddiskgrensesnittet FiberChannel på historiens søppeldynge. Inn kommer SAS. Ikke flyselskapet, men Serial Attached SCSI. En billigere tilkobling med vesentlig høyere ytelse.

VNX kan bygges opp med mange ulike diskteknologier, men EMC anbefaler at man bruker 5 prosent flashdisker, 20 prosent raske SAS-disker og de resterende 75 prosent såkalte NL SAS-disker.

De siste er en litt mer robust variant av diskene som sitter i vanlige PC-er og koster omtrent det samme. Mens FiberChannel hadde en ytelse på 4 Gbit/s så presterer SAS hele 24 Gbit/s.

– Alle forbedringene gjør at VNX yter 30 prosent bedre enn den forrige generasjonen lager til 20 prosent lavere kostnader. Gjennom bruk av dynamisk tildeling av plass, eliminering av duplikater i lageret og kompresjon kan vi lagre dobbelt så mye på den samme plassen som før, sier Samdal.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.