ENERGI

Elsam søker norsk partner

Ifølge opplyste kilder har det danske energiselskapet Elsam gjort en uformell henvendelse overfor minst ett norsk energiselskap for å vurdere oppkjøp eller fusjon.

Elsam, som produserer og distribuerer elektrisk kraft og fjernvarme langs hele verdikjeden på Jylland og Fyn, skal også ha undersøkt mulighetene hos energiselskaper i andre land.

Fiendtlig oppkjøp

Bakgrunnen er at det danske gasselskapet Dong, som står for all produksjon og distribusjon av naturgass i Danmark, har gjort flere forsøk på et fiendtlig oppkjøp av Elsam, der de nå har 40 prosent eierandel.

Representantene for eierne av de resterende 60 prosentene ønsker derfor å vurdere en fusjon med Dong. Men før det vil de øke verdien av selskapet for å stå bedre i en fusjonsprosess. En fusjon med eller oppkjøp av et norsk eller annet utenlandsk selskap kan være et ledd i en slik prosess.

- Ingen kommentar

- Slike ting kan jeg dessverre ikke kommentere, sier styreleder Lars Anders Myhre i energiselskapet Lyse i Rogaland. Men han medgir at selskapet både strukturelt og geografisk står godt til den danske storesøsteren. Begge produserer og distribuerer både elkraft og fjernvarme, mens Lyse i tillegg distribuerer naturgass.

- En annen forskjell er at vi produserer vannkraft, mens Elsam baserer sin produksjon på termisk energi. Men konstellasjonen høres interessant ut, uten at jeg vil bekrefte noen kontakt, sier Myhre. Elsams omsetning er dessuten fire ganger så stor som Lyses.

Etter jul

Styreleder Jens Bahne Jørgensen i Elsam vil heller ikke fortelle hvem de eventuelt har snakket med, eller hvilke typer selskaper som er mest ineterssante i en slik prosess.

- Vi arbeider nå med å gi aksjonærene og stryet ro til å fortsette prosessen. Mye vil være avklart like etter nyttår, tror han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.