INDUSTRI

Elkems miljøprosjekt slipper kvotekrav

Jannicke Nilsen
14. nov. 2007 - 19:05

- Dette er gode nyheter, sier Johan Chr. Hovland, direktør for samfunnskontakt i Elkem.

Ikke endelig

Elkems miljøprosjekt på Bjølvefossen, som risikerte å bli kvotepliktige i henhold til klimakvoteloven, slipper høyst sannsynlig kvoteplikt. Det har Statens forurensingstilsyn (SFT) bestemt.

Les også:

- Avgjørelsen er ikke hundre prosent endelig, men ut i fra den informasjonen vi har fått fra Elkem vurderer vi det slik at prosjektet ikke er kvotepliktig, sier Audun Rosland i SFT.

Frustrasjon

Det ble sterk frustrasjon i Elkem da de fikk beskjed fra SFT om at de vurderte om den nye, planlagte driften ved Elkem Bjølvefossen var kvotepliktig. Etter brevveksling og møtevirksomhet har SFT konkludert i Elkems favør.

Elkem planlegger et gjenvinningsanlegg for avfall fra aluminiumsindustrien, såkalte katodeblokker, i de fabrikklokalene som blir ledige når produksjonen av videreforedlet ferrosilisium flyttes til Island.

Les mer:

Kjernen i striden har vært om den nye driften på Bjølvefossen vil falle inn under definisjonen "jernproduksjon". Alle bedrifter som produserer eller bearbeider jern og stål er kvotepliktige i henhold til Kvoteloven og EUs kvotedirektiv.

Krever dokumentasjon

SFT har foreløpig konkludert med at produksjon av jern vil være et biprodukt når gjenvinningsanlegget produserer et stabilt slagg.

Så lenge jerndannelsen skjer uten tilførsel av ekstra energi, anser ikke SFT produksjonen som kvotepliktig.

- Gitt at hovedhensikten er å produsere et avfallsprodukt som ikke er til skade for miljøet, er produksjonen ikke kvotepliktig. Men vi vil kreve dokumentasjon på at dette er tilfellet når produksjonen er i gang, sier Rosland.

Prøvedrift

Kvoteplikten for vanlig jernproduksjon inntrer når driften kommer opp i en kapasitet på 2,5 tonn per time.

Over nyttår starter Elkem Bjølvefossen opp prøvedrift av den såkalte SPL-prosjektet (Spent Pot Lining).

Blir prosjektet en suksess, har Elkem varslet 60 arbeidsplasser og en potensiell investering på 100 millioner kroner i bygda Alvik i Kvam kommune i Hordaland, som mister 160 arbeidsplasser når produksjonen av ferrosilisium flagger ut.

Kunne blitt veltet

Dersom gjenvinningsanlegget hadde blitt kvotepliktig, mente Elkem det ville blitt svært vanskelig å gjennomføre prosjektet.

- Vi har nå fått en svært positiv oppklaring av noe som var veldig viktig å få på plass. SFT har ikke kunnet gi oss et endelig svar, men vi jobber nå videre som forutsatt for å få forsøksprosjektet på plass, sier Hovland i Elkem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.