INDUSTRI

Elkem truer Haga

BYTTER OMRÅDE: Åslaug Haga, som på dette bildet tatt for to dager siden taler engasjert om utfordringene "vi skal løse sammen" med byggenæringen, har ikke lenger bygg som sitt område. Isteden får hun nye utfordringer som olje- og energiminister.
BYTTER OMRÅDE: Åslaug Haga, som på dette bildet tatt for to dager siden taler engasjert om utfordringene "vi skal løse sammen" med byggenæringen, har ikke lenger bygg som sitt område. Isteden får hun nye utfordringer som olje- og energiminister. Bilde: Mona Strande

Elkem har fått gjennomført to vurderinger av regjeringens forslag til reglene til nye hjemfallsregler.

Strid

Både jussprofessor Olav Kolstad ved Universitetet i Bergen og advokatfirmaet Thommesen mener regjeringens forslag til nye regler er i strid med EØS-avtalen.

I et brev til olje- og energiminister Åslaug Haga skriver Elkem-sjef John G. Thuestad at hvis reglene opprettholdes "vil vi bli nødt til å forfølge saken for å sikre at vi ikke urettmessig blir fratatt verdier".

Trusselen om søksmål er altså relativt klar.

I Norge

- Vi hadde ikke i vår villeste fantasi tenkt oss at de kunne komme opp med en sånn løsning, sier Thuestad til Aftenposten.

Hjemfallsretten skal sikre at kraftressursene forblir på nasjonale hender. De innebærer at staten kan overta private kraftverk gratis etter en gitt periode.

Eierne av kraftverkene kunne unngå tap ved å selge til offentlige selskaper før hjemfallsdatoen. Denne muligheten faller nå bort, hvis de nye reglene går gjennom.

Mest stolt av hjemfallssaken

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.