INDUSTRI

Elkem kutter etter prisfall

ØNSKER DIALOG: - Det viktig at man sørger for at anlegget lar seg realisere gjennom en riktig tolkning av regelverket for kvotetildeling. Det mener vi er mulig å få til og ønsker en dialog med myndighetenene, sier direktør for samfunnskontakt i Elkem, Johan Chr. Hovland.
ØNSKER DIALOG: - Det viktig at man sørger for at anlegget lar seg realisere gjennom en riktig tolkning av regelverket for kvotetildeling. Det mener vi er mulig å få til og ønsker en dialog med myndighetenene, sier direktør for samfunnskontakt i Elkem, Johan Chr. Hovland. Bilde: Elkem
Trond Gram
12. nov. 2008 - 11:12

Aluminiumsprisen har falt kraftig den siste tiden og produsenter verden over opererer under det nivået som er lønnsomt for mange.

Etter en kraftig prisoppgang de siste årene, har prisen falt fra 3380 dollar pre tonn i juli til 2050 dollar per tonn nå.

Ned - opp

Markedet etterspør mindre aluminium samtidig som energikostnaden har gått opp. Dermed taper flere produsenter penger.

Nylig annonserte Norsk Hydro at de reduserer aluminiumsproduksjonen. Elkem følger etter.

– Vi merker også at det er redusert etterspørsel, sier Johan Hovland, direktør for samfunnskontakt i Elkem, til TU.no.

Tar ut omsmelting

– I aluminiumssammenheng betyr det i første om gang at vi justerer omsmelting. Det er det som er enklest å ta ut, legger han til.

Det kan få konsekvenser for Elkems virksomhet i Mosjøen. Under et allmøte blant de ansatte ved Elkems aluminiumsverk i Mosjøen informerte direktør Harald Bentzen at produksjonen i støperiet skal reduseres. Det betyr i første omgang stopp i omsmelting av metall utenifra.

Men også i Kristiansand merker de at finansuroen har rammet aluminiumsindustrien. Tirsdag fikk de 90 ansatte ved Elkem Carbon permitteringsvarsel.

Permitterer i Kristiansand

– Vi stenger hele produksjonen i tre uker fra uke 50 for å bygge ned lagerbeholdningen av ferdigvarer. Når vi starter opp igjen i uke 2, ser vi for oss et lavere produksjonsvolum enn i år. Følgelig trenger vi lavere bemanning, sier direktør Johannes Tofte ved Elkem Carbon på Fiskå i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Elkem Carbon er verdens største produsent av elektrisk kalsinert antrasitt og Søderberg elektrodemasse, som leveres til smelteverksindustrien.

– Elkem Carbon leverer produkter til smelteverkene. Det er gjerne de som merker nedgangen først og derfor reduserer vi der. Men vi leverer til et verdensmarked derfra og det er ikke noen direkte sammenheng mellom det vi gjør der og det vi gjør på våre andre verk, sier Hovland.

Prisfall truer Karmøy

Tidligere i uken gikk Hydro ut og varslet at selskapet derfor gjennomgår hele sin globale virksomhet for å vurdere tiltak som kan tilpasse produksjonen av primæraluminium til et marked som etterspør mindre aluminium og færre aluminiumprodukter.

Det har blitt spekulert i om det betyr full stans for det såkalte Søderberg-anlegget på Karmøy. Det kan bety kroken på døren for 400 ansatte.

Karmøy må ta støyten

Hovedtillitsvalgt Sten Roar Martinsen for Industri Energi ved Hydro Karmøy mener aluminiumsbransjen som helhet bør komme til enighet om en samlet produksjonsreduksjon som følge av finanskrisen.

Internasjonale kutt

Prisfallet rammer hele aluminiumsbransjen. Flere internasjonale aluminiumsgiganter har blitt tvunget tli å kutte i produksjonen den siste tiden, redusere kapitalkostnader og utsette nye prosjekter.

Hydro må kutte

Alcoa har blitt tvunget til å utsette en planlagt utvidelse av et smelteverk i det vestlige Australia, og Rio Tinto utsetter sine planer om å bygge et nytt smelteverk i Saudi Arabia.

United Company Rusal har stoppet produksjonen ved et aluminiumsverk i Ukraina, fordi prisfallet har gjort verket ulønnsomt.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.