ARKIVNYHETER

Elkem i forhandlinger med kinesere

Elkem

Stiftet av Sam Eyde i 1903 som et holdingselskap.

Et av selskapene som sprang ut av Elkem var blant annet Norsk Hydro i 1905. I 1916 utviklet elektroingeniøren Carl Wilhelm Søderberg (1876–1955) fikk han ideen til den kontinuerlige elektroden. Sammen med dr.ing. Mathias Ø. Sem ved Det norske selskab for Elektrokjemisk Industri (Elkem ASA) drev han forsøk på å utvikle en kontinuerlig elektrode ved å fylle en elektrodemasse av kull, tjære og bitumen inn i et jernrør med en jernkjerne som ble koblet til elektrisk kraft. Sammen med ingeniør Jens Westly ble det laget langsgående ribber på innsiden av elektrodemantelen for å bedre kontakten mellom denne og den bakte delen av elektroden.

Etter at ryktene har gått i lang til om at Elkem selges bekrefter kommunikasjonsdirektør i Orkla, Johan Christian Hovland at Orkla forhandler med kineserne om salg av hele Elkem.

Selger grunnfjellet

Salget av Elkem innebærer at en av de mest tradisjonsrike delene av norsk industri selges til kineserne. Elkem ble stiftet av Sam Eyde tilbake i 1903, og var et rent holdingselskap, hvor formålet var å danne og investere i selskaper som utnyttet norsk vannkraft. Særlig stor interesse var det elektrokjemiske prosesser, derav navnet Elkem

Selger nesten alt

Salget til China Nationa Bluestar, som er verdens største ferrolegeringsprodusent, innebærer at både Elkem Solar, samt forskningssenteret, som er et av verdens fremste innen ferrolegeringer og silisiummetall, havner på kinesiske hender.

Vannkraften beholdes på norske hender.

Totalt er det rundt 1300 personer ansatt i Elkem i dag, fordelt på hovedkontoret i Oslo, virksomhetene på Fiskå ved Kristiansand, Bremanger, Bjølvefossen, Thamshavn og Salten.

Etter full overtakelse av Elkem i 2005 har dermed Orkla og den hovedeier Stein Erik Hagen, klart å splitte Elkem og solgt det ut i enkeltbiter. Ingen norske interessenter har overtatt deler av Elkem.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.