ARBEIDSLIV

Elite uten snobberi

Claude R. Olsen
20. juni 2002 - 14:44

Den nåværende PF-formannen Jan Vincent Johansen ser et stort potensial for nye generasjoner i den 150 år gamle foreningen. Selv kjente han ikke PF da han i 1990 ble med i direksjonen i foreningen. Som profilert leder for Radiumhospitalet bidro han til å styrke foreningen på det medisinske området. For tross foreningens polytekniske profil er mange av medlemmene ikke-teknologer med sterk interesse for samfunnsspørsmål.

Gjennom PF har Johansen lært om områder han ikke kunne noe om.

- Direksjonsmøtene kan være like interessante som plenumsmøtene. De er nærmest en brainstorming mellom kompetente folk.

I 1997 ble Johansen viseformann og i 1999 formann i PF. Han er nå inne i sin annen periode som formann.

Ingen leder

Den Polytekniske Forening holder på tradisjonene. Der andre organisasjoner har et hovedstyre, har PF Direksjonen. Der andre har gått over til å bruke leder, holder PF på Formann. Foreningsnavnet har vært diskutert flere ganger, siden polyteknisk kan virke begrensende for ikke-teknologer. Logoen ser også gammeldags ut.

- Men en forening som har holdt på i 150 år, skifter ikke logo fordi det er hipt med en ny logo, sier Johansen.

PF stiler høyt når de inviterer foredragsholdere til plenumsmøtene. De aller fleste norske konsernsjefer har stått på talerstolen. Det er nesten bare når de er fysisk forhindret at de takker nei.

- Her kan de legge frem sine synspunkter uten å bli avbrutt, og tilhørerne kan følge en hel tankerekke uten å bli avbrutt av en kritisk journalist som skal være stjernen i programmet, sier Johansen.

- NRK snakket om eliten som samlet seg i reportasjen om jubileumsarrangementet i Oslo rådhus i april?

- Jeg synes det er helt greit at eliten samles i PF, men vi skal ikke være ekskluderende. Andre snobbete foreninger er lukket for andre. PF ønsker velkommen til alle sjikt i samfunnet, sier han.

Krefter i NIF har tidligere snakket om å fusjonere PF inn i sivilingeniørforeningen. Det mener Johansen er helt uaktuelt.

- PF er et møteforum. Vår oppgaver er ikke å sende meldinger om hva vi mener, sier han.

Misbrukte sjanser

- Plenumsmøtene i PF har til tider vært møteplassen for menn med grått hår eller blanke isser og med dalende oppslutning. Har PF utspilt sin rolle?

- Det kunne se slik ut da jeg kom inn i PF. Nå føler jeg at vi er på vei opp. Flere har fått øynene opp for PF, og det har vært et gledelig tilsig av yngre folk i det siste, sier Johansen som røper at foreningen har på gang en egen ungdomsgruppe, muligens med en øvre aldersgrense for at den ikke skal domineres av veteranene.

PF-formannen har likevel et spark til de yngre:

- Når konsernsjefer snakker, forbauser det meg at ikke ambisiøse unge folk viser seg frem. Her har de muligheten til å komme rett på sjefene under mottagelsen etter selve møtet. Noen ganger lurer jeg på om de unge bare har albuer og ikke hjerne. Jeg kan ikke skjønne at det noe sted er billigere å skape nettverk enn i PF. Her har du anledning til å presentere både dine meninger og din person fra talerstolen, sier han.

Sprengte møtesaler

Det siste årets møter har hatt en langt større oppslutning enn det som har vært vanlig. Navn som Kjell Inge Røkke og EU-kommisær Loyola de Palacio trakk flere folk enn det var plass til i PFs lokale i Håndverkeren.

Johansen er stolt av at samtlige Kværner-sjefer det siste tiåret har kommet med sterke uttalelser fra PFs talerstol: Erik Tønseth, Kjell Almskog og Kjell Inge Røkke. To viktige dreininger i Arbeiderpartiets politikk ble lagt frem i PF: Tore Tønnes forslag til omveltning i Helse-Norge og Jørgen Kosmos forslag til modernisering av offentlig sektor.

Som høydepunktene i sin formannstid trekker Johansen frem:

Tormod Hermansens friske uttalelser midt i fusjonsforhandlingene med Telia.

Eva Joly da hun snakket om korrupsjon mens en russer var i ferd med å overta Kværner-striden.

Kjell Inge Røkke som gikk på talerstolen midt i innspurten om Kværner-overtakelsen.

Anna Synnøve Bye som forklarte om Fosen Mek Verksted og like etter ble anmeldt.

Bård Mikkelsen som forklarte Statkrafts rolle.

Noen ganger lurer jeg på om de unge bare har albuer og ikke hjerne.

En forening som har holdt på i 150 år, skifter ikke logo fordi det er hipt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.