NYHETER

Elgpåkjørsler øker kraftig

Personskadene i forbindelse med elgpåkjørsler har øket 20 prosent siden 2007. Bare i fjor utbetalte If Skadeforsikring over 40 mill kroner i forbindelse med elgskader.

Finn Erik Robstad
12. okt. 2010 - 08:31

(NW)I 2007 registrerte If Skadeforsikring 1073 påkjørsler av elg og annet storvilt i Norge, mens tallet var steget til 1263 i 2009.– Økningen bekymrer oss. For mens det totale antall personskader i trafikken går litt ned, har det siden 2007 blitt 20 prosent flere personskader ved viltulykker, sier informasjonssjef Jon Berge i If Skadeforsikring.Senk fartenHvis ulykken først er ute, er risikoen for å bli drept eller alvorlig skadet 50 ganger større ved elgpåkjørsler enn ved påkjørsel av annet hjortevilt, viser tall fra Transportøkonomisk institutt.– Mange tenker nok at dette ikke skjer meg, og det er litt skremmende når vi ser på ulykkestallene, sier Berge.De siste fem årene har 13 personer omkommet i møte med elg. De fleste ulykkene skjer i nærheten av skog og vassdrag. Risikoen er størst de to-tre timene før solnedgang og de to-tre første timene etter soloppgang.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Folk bør ta sine forholdsregler når de er på veien. Særlig nå som det blir tidligere mørkt, mye elg er på vandring og det er brunsttid. Bare det å senke hastigheten med ti kilometer i timen gjør mye for reaksjonsmulighetene dine, sier BergeKjører du i 70 kilometer i timen i stedet for 80, minsker risikoen for ulykker med 50 prosent, viser tall fra Transportøkonomisk institutt.Store kostnaderHver påkjørsel av elg og annet hjortevilt er beregnet til å koste i gjennomsnitt drøyt 150 000 kroner.– Bare i fjor utbetalte vi nærmere 40 millioner kroner i forbindelse med elgpåkjørsler. Mange av ulykkene kunne vært unngått dersom bilistene var mer oppmerksomme på for eksempel elgfareskilt, sier informasjonssjef Jon Berge i If.Video: Så fort kommer elgen!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.