ARBEIDSLIV

Elever dårlig sikret

15. nov. 2001 - 17:21

Dette er den høyeste andel varsel om pålegg gitt i forbindelse med denne type kjemikaliekontroll.

Ansatte, elever og studenter ved norske læresteder utsettes for giftige og helseskadelige stoffer uten å vite nok om farene ved disse kjemikaliene.

Arbeidstilsynet gjennomførte den 14. november en landsdekkende aksjon ved 227 undervisningssteder (videregående skoler, tekniske fagskoler, høgskoler og universiteter). Målet med kontrollen har vært å sjekke om farlige kjemikalier som benyttes i undervisningen er merket, deklarert og har helse-, miljø- og sikkerhetsdatablad slik arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter krever.

Storaksjonen avdekket blant annet følgende:

60% av de besøkte undervisningsstedene har ikke rutiner for oppdatering av stoffkartotek over helsefarlige produkter.

31% har ikke rutiner for opplæring av de ansatte, elever og studenter i bruk av stoffkartotek.

18% av brukerne har ikke tilgang til kartoteket.

1 av 3 kjemikalier mangler datablad. Dette innebærer at brukeren ikke får informasjon om blant annet kjemisk sammensetning, helsefare og nødvendig verneutstyr.

For rundt halvparten av kjemikaliene var det ikke samsvar mellom merkeetikett og HMS-datablad. Brukeren av giftige og helseskadelige stoffer vet da ikke nok om hvilke farer de utsettes for.

- Dette er en svært alvorlig situasjon. Her kommer for første gang elever og studenter i kontakt med giftige og helsefarlige kjemikalier. De skal lære hvordan de skal finne informasjon om produktet. Hvordan kjemikaliet skal behandles og hvordan de skal beskytte seg, sier prosjektleder Geir Teigen fra Direktoratet for arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet vil ta i bruk pålegg, tvangsmulkt og i de groveste tilfellene kan det være aktuelt med politianmeldelse.

Det ble også kontrollert om farlige kjemiske produkter er deklarert i landets sentrale register over kjemiske produkter (Produktregisteret). Resultatene av denne delen av kontrollen forventes å være klare i løpet av en ukes tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.