IT

Elektronisk pålogging utsettes

Fornyingsminister Heidi Grande Røys har sikret seg 80 millioner kroner til utvikling av en felles påloggingsløsning til offentlige nettjenester.
Fornyingsminister Heidi Grande Røys har sikret seg 80 millioner kroner til utvikling av en felles påloggingsløsning til offentlige nettjenester. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
7. okt. 2008 - 10:16

– Med et felles system for sikker pålogging blir det enkelt og greit å bruke offentlige tjenester på nett, heter det i pressemeldingen fra fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Mange offentlige tjenester krever at brukeren identifiserer seg. Når tjenestene er nettbaserte, kan identifisering være en komplisert prosess, som krever ulike pinkoder, nøkkelkort og mobiltelefon.

Kaos

– ”Pin-kode-kaoset” for innbyggeren skal vi løse med felles infrastruktur for eID. Målet er at innbyggerne skal kunne logge seg på alle offentlige tjenester ved å bruke det samme systemet, uavhengig av om tjenestene kommer fra for eksempel skatteetaten, NAV eller kommunen, sier Grande Røys. Dette systemet kalles et samtrafikknav, og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har jobben med å snekre løsningen.

Advarer

80 millioner kroner er fire ganger mer enn årets bevilgning og skal gi ressurser til å utvikle samtrafikknavet. Dette skal etter planen være klar neste år. Difi har imidlertid advart mot å sette en konkret tidsfrist, og i den første meldingen om penger til eID i neste års statsbudsjett snakkes det ikke lenger høyt om deadline i 2009.

– På tide

IKT-Norge er fornøyd med at det avsettes 80 millioner kroner til utvikling av e-ID, men mener samtidig at det er på tide at arbeidet med utviklingen av e-ID sluttføres.

– Mange offentlige tjenester kan tilbys bedre og mer effektivt elektronisk og alt dette arbeidet står på vent inntil e-ID er på plass. Grande Røys må gi oss en klar dato for når dette arbeidet skal sluttføres, sier generalsekretær Per Morten Hoff.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.