Elektronikk erstatter vekteren

I Norden har vekter-tjenesten tradisjonelt vært viktig i sikkerhetsarbeid.

Rune Martini i Siemens Building Technology (SBT) i Norge ønsker å erstatte vekteren med elektronikk:

- Elektronikk har en stor fordel når det gjelder sporbarhet. Vi jobber mye med å forbedre bildekvaliteten på kamera, med selve bildeoverføringen og med optimale plasseringer av kamera. Vekteren vil selvfølgelig fremdeles være viktig som førstelinjetjeneste i mange sammenhenger, men jeg er overbevist om at behovet blir mindre på sikt.

1. april i år fikk datterselskapet SBT i Norge direkte ansvar for de fire seksjonene som tidligere drev med bygningstekniske løsninger i Norge. Rune Martini overtok som ny direktør for forretningsenheten for ett år siden. Målet er å gjøre SBT til en totalleverandør av bygningstekniske løsninger.

Skreddersøm

I dag hører brannvarsling, adgangskontroll og sikring samt bygningsautomasjon og energistyring inn under det Siemens kaller Building Technology. Sikringsløsninger utgjør 40 prosent av omsetningen i SBT AS, dvs. rundt 150 millioner kroner.

Martini tror ikke på ytterligere vekst i dette markedet i nær framtid, men mener det er mye mer å hente innen bygningsautomasjon som i dag utgjør rundt 90 millioner av en totalomsetning på 365 millioner kroner. Brannsystemer håver inn 100 millioner, mens varme/ventilasjonsprodukter står for de siste 25.

- Vi har som mål å gi hver enkelt kunde skreddersydde totalløsninger, understreker Martini. Han mener også det er en fordel for kunden at Siemens står for hele verdikjeden fra produktutvikling til installasjon, igangsetting samt drift og overvåking. Etter oppkjøpet av Cerberus tilbyr de også en egen vektertjeneste til kundene

Alle nye produkter utvikles ved hovedkontoret i Sveits. Løsningene kan variere fra land til land, men produktene er stort sett de samme. Men Martini understreker at de som leverandør av totale tjenester ikke er pålagt å kjøpe Siemens' egne produkter.

90 personer er ansatt på hovedkontoret til SBT i Norge, mens de fire seksjonene består av totalt 405 årsverk inkludert vektertjenesten.

Nylansering innen to år

Først om to til tre år vil Siemens' nye adgangskontrollsystem Sipass bli kommersielt tilgjengelig i Norge. Enkelte markeder har allerede tatt i bruk systemet som er en videreutvikling av kontrollsystemer brukt i Østen i en årrekke. I løpet av året blir det tilgjengelig for kunder i USA.

Det nye systemet er mer fleksibelt enn tidligere produkter, det er lett å bygge videre på og skal være meget driftssikkert.Systemet kan tilpasses både smartkort, vanlige identifikasjonskort med eller uten kode og biometrisk gjenkjenning ved feks. fingeravtrykk. Kontroll og eventuell adgangsgodkjenning skjer innen sekunder. Hver bruker får sin personlige profil med adgang til spesielle områder kombinert med avtalte tidspunkter. Systemet sikrer full kontroll over bygninger og personer til enhver tid.

Oppdager CO-gass

I tillegg jobber SBT AS med neste generasjon av AlgoRex brannvarslingssystem. - Det nye produktet vil være basert på den eksisterende teknologien med fleksible løsninger og kommunikasjon mellom systemene, forteller Vidar Seterløkken som er SBTs produktsjef på brann og sikkerhet i Norge. Alle branntilløp skiller ut CO-gass. Den nye versjonen vil inneholde en CO-deteksjon som skal gjøre systemet mer driftssikkert.

Leverandøren er så trygg på systemet at de tilbyr kunden garanti mot unødvendige alarmer.

Vil helst levere alt

- De løsningen vi tilbyr kan gi kunden total kontroll over alle de tekniske fagene en bygning omfatter. Operatørnivået blir stadig mer tverrfaglig, det samme gjelder service, drift og vedlikehold. Vi kan også tilby kunden veiledning innen energispørsmål og tilbyr både målinger, forslag til tiltak for å redusere energibruken samt installasjon av tiltak, forteller Martini.

Investeringskostnadene er fremdeles en terskel for byggherren. På de beste tomteområdene er det fremdeles viktigst for byggherren hvordan fasade og inngangsparti ser ut. Om bygget har kjølesystemer eller avanserte styringssystemer for energi, er mindre viktig enn lave driftskostnader. Den kortsiktige gevinsten blir dessverre viktigst.

Det som installeres i bygninger er stort sett fastmontert og krever store inngangsinvesteringer. Martini mener det er det beste argumentet for å få kunden overbevist om at gode løsninger er bedre enn kjøp av enkeltprodukter. Det stiller også store krav til integrering av systemer og utbyggingskapasitet ettersom tilbudene øker.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.