NATURVITENSKAP

Elektrojubel over kometkrasj

KJEMPESMELL: 4. juli 2005 sprengte Nasa et hull i kometen Tempel 1 med komethammeren Impactor fra sonden Deep Impact.
KJEMPESMELL: 4. juli 2005 sprengte Nasa et hull i kometen Tempel 1 med komethammeren Impactor fra sonden Deep Impact. Bilde: NASA/Pat Rawlings
Atle Abelsen
4. aug. 2005 - 07:30

En tid før komethammeren Impactor fra romsonden Deep Impact dundret inn i kometen Tempel 1 4. juli, forutså en gruppe uglesette forskere hvordan det hele kom til å forløpe.

Ekspertene hos Nasa lot seg forbløffe over at de først registrerte et blaff, kort tid for det kom et enormt lysglimt.

Sammenstøtet virvlet opp enorme mengder fint støv, som har tåkelagt krateret for lang tid framover.

Kometen var tydeligvis ikke en skitten snøball, men snarere en kompakt steinblokk på vei gjennom solsystemet.

Dette overrasket imidlertid ikke en voksende gruppe forskere, ingeniører og mytomane som vil kullkaste et viktig paradigme i astrofysikken:

At det er gravitasjonen som er den dominerende kraften i kosmisk skala.

De tror derimot på Det elektriske universet; at det er elektriske ladninger og utladninger som er den viktigste drivkraften for alle fenomener vi observerer og som vi i dag ikke skjønner.

Motsetninger

Klassisk astrofysikk tilsier at kometer er objekter mer eller mindre løst sammensatt av is og støv, som er kommet i bevegelse gjennom solsystemet etter sammenstøt med andre objekter helt ute i Kuiper-beltet eller enda lenger ute i verdensrommet.

Komethalene skal da være is og partikler som blåses av når de farer gjennom solvinden. De vender jo alltid bort fra Sola.

Elektrotilhengerne hevder på sin side at kometene består stort sett av stein tvers igjennom, men at den til gjengjeld er negativt ladet.

Det er dette som skal drive dem gjennom den negativt ladede solvinden, og komethalen er utladninger.

Hendelsesforløpet under sammenstøtet mellom komethammeren Impactor og Tempel 1 forklarer de med at komethammeren først trengte gjennom et elektrisk felt som omgir kometen, og som ga det første blaffet.

Deretter traff den selve kometen, som utløste en energiutladning av voldsom styrke.

Klassikerne mener på sin side at komethammeren trengte gjennom flere lag med mer eller mindre mykt materiale, før den traff en hard kjerne i kometen.

Men det forklarer ikke alt støvet som ble slynget ut.

Obskure fenomener

Tilhengerne av teoriene om Det elektriske universet (se lenken til høyre på siden) mener å kunne forklare flere obskure fenomener med sin teori.

De hevder blant annet at det ikke er nødvendig å regne med mørk materie eller mørk energi, som den klassiske astrofysikken trenger for å forklare hvorfor universet ekspanderer med aksellererende hastighet.

Kilde: Wired (se lenke på høre side)