KRAFT

Elektrikerstreik i Sverige

HØY KRAFTPRIS: Den kalde og tørre vinteren sørget for at E-CO Energi fikk et godt resultat.
HØY KRAFTPRIS: Den kalde og tørre vinteren sørget for at E-CO Energi fikk et godt resultat. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
26. apr. 2010 - 10:39

Den uløste elektrikerkonflikten i Sverige har påvirket nesten 30 vannkraftverk som den siste uken har stått helt eller delvis stille, melder Sveriges Radio.

- Rammer strømkundene

- Ennå er det vanskelig å få oversikt over det totale produksjonsborfallet for kraftselskapene, men det er klart at det kommer til å ramme strømkundene, mener Ulrika Egerlid Schotte ved Energiföretagens arbeidsgiverforening.

- Dette slår inn på energiprisen både for deg og meg, og for industrien. Vi ser svært alvorlig på dette og synes dette er en svært uansvarlig konflikt, sier hun til Sveriges Radio.

- Taper 3 millioner i døgnet

Totalt er det ett 30-talls vannkraftverk som er berørt. Det som har skjedd er at en del av vannet som skal drive turbinen i verkene, i stedet har fått slippe ut gjennom damlukene. Siden elektrikerne er i streik, har det ikke vært mulig å starte opp kraftverkene som har stoppet opp.

- For Fortums del som eier rundt en tredjedel av de berørte kraftstasjonene så innebærer det et produksjonsbortfall omlag tre millioner i døgnet, mener Bernt Wikström, talsperson for elektrikernes avdeling 16 ved Fortum i Värmland.

- Koster mer enn lønnskravet

- Produksjonsbortfallet har hittil kostet betydelig mer enn det vi etterspør i lønnsøkning. Jeg tror de har spilt bort det dobbelte allerede, sier han. Men at dette skal få konsekvenser for strømprisen ser han bare på som forhandlingspropaganda.

- Det er en så liten del av produksjonen som står stille at det har ingen påvirkning på prisen.

- Uansett hvor lenge konflikten pågår?

- Ja, alt er jo relativt. Skulle konflikten pågå i flere år, noe som er fullstendig absurd å tro, så vil det vel bli en påvirkning på prisen. Men i dag og langt framover i tid til ikke konsumentene betale noe ekstra for dette, mener Wikström.

Det er Ulrika Egerlid Schotte ved arbeidsgiverforeningen uenig i.

- Hvis vannet renner ut i elvene, så er man nødt til å starte opp annen energi, som er mye dyrere. Hvis man skal fyre med olje og kull så er det også verre for miljøet, sier hun.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.