BYGG

Elektrikerslurv gir brannfare

STORE SKADER: Forsikringsselskapene og DSB advarer nå mot installatører som slurver. El-branner utgjøre en større andel av brannene i Norge enn i andre land. Bildet er et illustrasjonsfoto fra en kontrollert nedbrenning.
STORE SKADER: Forsikringsselskapene og DSB advarer nå mot installatører som slurver. El-branner utgjøre en større andel av brannene i Norge enn i andre land. Bildet er et illustrasjonsfoto fra en kontrollert nedbrenning. Bilde: DSB
Joachim Seehusen
14. okt. 2009 - 21:48

Hvert år produserer elinstallatører rundt 80.000 feil i nye elektriske anlegg.

– Det er et element av kvalifisert gjetning bak dette tallet, men undersøkelser gjort av lokale eltilsyn viser at opptil 60 prosent av nye anlegg er beheftet med feil, sier fagdirektør Odd Rød i Gjensidige.

På et seminar i regi av Det Norske Veritas ble det nylig hevdet at 2500 av disse feilene er alvorlige.

– Jeg tror 2500 er et lite tall for de alvorlige feilene, sier Rød.Slurv

Rød mener feilene skyldes slurv, dårlig tid og en sluttkontroll som er så som så, her får han full støtte fra Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap(DSB).

"Slike feil (alvorlige feil, red.anm.) skyldes i liten grad manglende kompetanse... men i større grad mangelfulle arbeidsrutiner og slurv." heter det i DSB-notatet.

– Det er installatørene som gjør feilene, det er ikke grunn til å tro at det er noe galt med prosjekteringen, sier Rød.

Reagerer

Nå har forsikringsselskapene fått nok, og reagerer i større grad enn tidligere med regresskrav mot installasjonsselskaper som de mener har forårsaket brann ved dårlig arbeid.

– Ja, vi merker også en økning i antall feil, sier risikosjef Arild Juell-Andersen hos If.

– Min erfaring er mest fra næringsbygg, og økningen i feil kan skyldes den byggeboomen vi har hatt.

Farlige

Juell Andersen utelukker ikke at det er bygg rundt om i landet med feil gjort av installatører som kan være potensielle brannbomber.

– Ja, jeg vil tro det finnes slike bygg. Vi anbefaler nå våre kunder å ikke overta et elanlegg fra installatør uten å ha gjennomført termografisk kontroll av anlegget, sier han.Alt skal kontrolleres

I DSB er man ikke fullt så sikre på at omfanget av slurv er så stort, men fullstendig dokumentasjon mangler.

– Derfor har vi bestemt at i 2010 skal samtlige nye elanlegg bli inspisert at det lokale eltilsynet, sier sjefingeniør Oddmund Foss i avdeling for forebygging og elsikkerhet i DSB.

Han bekrefter at enkelte kontroller har vist feil på opptil 60 prosent.

– Men det kan like godt bety at de gjør jobben sin godt. De lokale eltilsynene er pålagt å gjennomføre kontroller der de venter å finne feil, sier Foss.Gjengangere

DSB har merket seg at de feilene blir gjort av et fåtall gjengangere.

– Det er noe gjengangere vil sliter med å få luket ut. Det er en omstendelig prosess å frata et firma retten til å installere. Men det er ganske mange saker der vi ilegger dagbøter på grunn av mange feil og liten vilje til å rette dem opp.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.