ASFALT

Elbilene kan få grønnfarget asfalt

Farget asfalt brukes stadig flere steder i byene.

Feiring Bruk ser for seg at farget, grønn asfalt kan markere parkering for elbiler
Feiring Bruk ser for seg at farget, grønn asfalt kan markere parkering for elbiler Foto: Haakon Hoseth, Very Agency
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
20. aug. 2019 - 15:24

I 2019 vedtok det rødgrønne byrådet i Oslo å trappe opp sykkelsatsingen. Målet er en tredobling av antall sykkelveier. Bybildet kan endres i stor grad ved at aktører velger å benytte seg av farget asfalt for å markere forskjellige bruksområder, skriver Feiring Bruk i en pressemelding.

Den årlige asfaltproduksjonen i landet ligger på omtrent syv millioner tonn. Mesteparten benyttes til veibygging. Norge har de siste årene sett en betydelig økning av farget asfalt, ikke minst til markering av sykkelfelt. Feiring Bruk har i lang tid forsket på, og utviklet farget asfalt, og kan nå produsere omtrent alle farger.

Et signal til bilistene

Feiring Bruk har bidratt med rød asfalt til mange sykkelveier i Oslo-området. Stein Johansen, Overingeniør i Veiseksjonen Bymiljøetaten, utdyper i meldingen hvorfor dette er viktig:

Asfalt kan nå produseres i alle ønskelige farger. <i>Foto:  Haakon Hoseth, Very Agency</i>
Asfalt kan nå produseres i alle ønskelige farger. Foto:  Haakon Hoseth, Very Agency

– Oslo kommune Bymiljøetaten velger å legge rød asfalt i sykkelfeltene for å synliggjøre disse. Rødfargen er et signal til bilistene om at her skal det ikke kjøres, og bedrer derved sikkerheten for syklistene.

Driftsleder ved Feiring Asfalt, Ole Bjørnar Lune, har vært med i utviklingen av produktene, og forteller om mulighetene med farget asfalt:

– Den fargede asfalten har mange bruksområder. På årsbasis leveres det flere tusen tonn av rød asfalt til markering av sykkelveier. Vi ser farget asfalt flere steder i bybildet: Rød asfalt brukes på idrettsbaner, grønn markerer parkering for elbiler, og blå markerer handikap-parkering. 

– Vi produserer også sandbrun asfalt som er praktisk i oppkjørsler, eller der man utfordres med at grus renner vekk ved store regnskyll. Fargen ble utviklet ved et uhell. Under produksjon av rød asfalt ble det ved en feiltakelse glemt å tilsette fargestoff. Vi tok prøver av resultatet, og på laboratoriet vårt videreutviklet vi den brune asfalten som viste seg å ha mange positive bruksområder, forteller Ole Bjørnar Lune.

Har bygget om asfaltverk

Robert Norbeck, daglig leder i Feiring asfalt, mener farget asfalt vil ta en større plass i samfunnet.

– Etterspørselen etter farget asfalt øker, og i år har vi bygget om asfaltverket slik at vi kan produsere omtrent alle farger. Det er spennende å se hvor bra resultatene blir og hvor synlig disse feltene blir ved bruk av farger, avslutter han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.