Ekstrem radioaktivitet i japansk reaktor

Ekstrem radioaktivitet i japansk reaktor
ILLE: Vannet i reaktor nummer 2 ved atomkraftverket Fukushima-Daiichi inneholdt søndag langt mer radioaktivitet enn tillatte grenseverdier. Her følger ingeniører med på situasjonen fra kontrollrommet. Igjen har arbeidere blitt evakuert og arbeidet med å stabilisere reaktoren stanset opp. Det kan komme til å gå måneder før kraftverket er trygt. Bilde: Reuters/Tokyo Electric Power Co./Kyodo

Arbeidere ble søndag evakuert fra en av reaktorene ved Fukushima-kraftverket i Japan etter svært høye målinger av radioaktivitet.

Radioaktiviteten i vannet som har samlet seg i turbinbygningen til reaktor 2, er hele 10 millioner ganger høyere enn normalt, ifølge kraftselskapet Tokyo Electric Power Co (Tepco), som driver kjernekraftverket.

OPPDATERT: Kraftselskapet trakk senere tilbake denne påstanden.

Les saken: – Utilgivelig feilmåling ved atomkraftverk i Japan

Også cesium

Før evakueringen forsøkte arbeiderne å pumpe ut radioaktivt vann som er oppdaget i tre av kraftverkets seks reaktorer.

– Vi undersøker årsaken til dette, men det blir ikke utført noe arbeid der på grunn av den høye radioaktiviteten, sier en talsmann for Tepco.

Han føyer til at det er funnet høye nivåer av cesium og andre stoffer som vanligvis ikke finnes i reaktorvannet.

– Det er mulig at brenselstavene er ødelagt, sier han.

Les også: – Drastiske endringer i livsstil

Trolig lekkasje

En talsmann for japanske atomsikkerhetsmyndigheter omtaler det radioaktive nivået som ekstremt høyt, og han mener at vannet med stor sannsynlighet har lekket fra reaktoren.

I sjøen utenfor det ulykkesrammede atomkraftverket ble det søndag målt forekomster av radioaktivt jod som er 1.850 ganger større enn det tillatte nivået. Ved forrige måling lørdag var forekomstene av radioaktivt jod 1.250 ganger større enn det tillatte nivået.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har sendt representanter til kraftverket. Byrået mener at krisen kan komme til å vare i månedsvis før kraftverket er stabilisert.

Les også: – Ikke dropp atomkraften

Stråleskadd

Torsdag ble tre arbeidere sendt til sykehus fra reaktor 3 etter å ha tråkket i radioaktivt vann med strålingsverdier som var 10.000 ganger høyere enn hva som er vanlig i vannet som befinner seg i reaktoren. To av dem har fått påvist strålingsskader og er innlagt på sykehus.

Japanske myndigheter kritiserer Tepco både for manglende åpenhet og for å ha gjort en rekke feil, blant annet når det gjelder bekledningen til arbeiderne. Arbeiderne som er innlagt på sykehus, hadde på seg støvler som bare nådde opp til anklene, dermed ble huden deres eksponert for det radioaktive vannet, ifølge BBC.

Les også:

– Fukushima ingen atomkatastrofe

Skal stressteste kjernekraftverk

– Ingen nye kraftkilder kan erstatte atomkraft

Steng gamle kjernekraftverk

Les mer om: