T2

Ekstra vid vidvinkel: Slik lager du panoramabilder

Sydney egner seg glimrende i bredformat.
Sydney egner seg glimrende i bredformat.
Morten Gulden
9. des. 2008 - 07:00

Tips til panorama

  • Unngå forvrengning: Jo mindre perspektivisk forvregning i objektivt, jo bedre. Da blir det enklere for programvaren som skal sette sammen bildene å gjøre jobben. Der med kan det være lurt å velge et objektiv som gir minst mulig forvregning.
  • Snu kamera: Med mindre du er på jakt etter et veldig langt og smalt panoramabilde er det enkleste å snu kamera 90 grader slik at bildene blir tatt på høykant.
  • Stå stille: Hvis du ikke bruker stativ, er det viktig å holde kameraet i samme posisjon for hvert bilde, kameraet skal roteres rundt sin egen akse – ikke flyttes på.
  • Skru av automatikk: Både automatisk hvitbalanse, fokus og blenderåpning bør være av, da minimerer du risikoen for å få forskjeller i hvert enkelt bilde som gjør dem vanskelige å stifte sammen.
  • Glem blits: Sterke skygger fra blitslyset vil ha forskjellige vinkler for hvert bilde, siden blitsen roterer med kameraet. Da blir det umulig å stifte sammen bildene med tilfredsstillende resultat.
  • Ta flere serier: Det er ingen grunn til å begrense seg til ett sveip med bilder langs horisonten, du kan knipse flere serier av himmelen over og bakken nære deg for å lage mer kvadratiske panoramabilder med større deler av landskapet.


Kan kombineres

Hvis du har uvanlig god tid og mye lagringsplass, er det ingenting i veien med å kombinere teknikkene vi har skrevet om.

Du kan da ende opp med et ekstremt høyoppløst HDR panorama-bilde.

Vi anbefaler imidlertid at du velger et motiv som står helt stille, og beregner god tid til prosesseringen når du kommer hjem.

Tidligere har vi sett på hvordan du kan lage bilder med langt høyere oppløsning, og langt større dynamisk fargedybde, enn kameraet støtter.

Begge teknikkene er basert på å ta en serie bilder av det samme motivet.

Panorama

Det finnes en annen måte å lage høyoppløste bilder på, som samtidig gir kreativ fleksibilitet i komposisjonen ut over de to andre, nemlig å sette sammen en rekke bilder til et panorama. Enkelte scener er som skapt for formatet, spesielt åpne landskap, innsjøer og fjellene i horisonten.

Det finnes en rekke gratisprogrammer som hjelper deg med å stifte sammen bildene, men før du kommer så langt må de tas.

Et panorama består av to eller flere bilder av forskjellige deler av motivet – som så stiftes sammen til ett enkelt, langt bilde. Derfor må enkeltbildene overlappe hverandre, helst med 20 prosent eller mer på hver side.

Det aller viktigste å huske på når du skal ta en serie bilder som skal settes sammen til et panoramabilde, er at alle må eksponeres likt. Et landskap kan gjerne inneholde både mørke og lyse partier, og er du litt uheldig med automatikken kan du risikere at kameraet kompenserer for mye.

Det er lurt når du tar enkeltbilder, men se for deg følgende scenario: du planlegger å ta tre bilder av klipper som renner ut i havet.

Det første bildet vil inneholde fjell og himmel, det neste fjell, himmel og hav og det siste stort sett bare hav og himmel. Hvis du lar kameraet velge eksponering vil det kompensere for skyggepartier i klippene, og gjøre en lysere eksponering enn på det siste bildet, som bare inneholder blått.

Hver for seg vil bildene se bra ut, men satt sammen vil du se store forskjeller i hvor lys himmelen er. Da blir det til en stygg skjøt i panoramaet.

Manuelt

Kameraet bør altså stå på helt manuelle innstillinger. Det kan også være lurt å skru av autofokus, slik at ikke elementer nære i landskapet gir forskjellig fokuserte bilder.

Som vanlig får du best resultat med stativ, men det er ikke like kritisk når du tar panoramabilder som til for eksempel HDR.

Det viktigste er å huske å ikke flytte kameraets posisjon mellom hvert bilde du tar, det er bare kameravinkelen som skal endres. Da unngår du perspektivvridninger.

Gratis programvare

Når bildene er tatt må de settes sammen.

Photoshop har hatt funksjon for dette i flere år, og den er i tillegg meget god, med en rekke forskjellige funksjoner og muligheter.

Du finner ofte panoramafunksjon i bildebehandlingsprogrammene som følger med de fleste digitalkamera, som Adobe Photoshop Elements.

I tillegg finnes det en lang rekke billige (og til og med gratis) programmer som gjør jobben for deg.

Nettstedet panoguide.com har oversikt og lenker til en lang rekke forskjellige gratis- og billigprogrammer, men vi kan anbefale Ptgui fra ptgui.com . Det finnes i en 30 dager gratis prøveversjon, og er tilgjengelig for Mac og PC.

Les også: Slik får du superoppløsning

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.