T2

Ekstra vid vidvinkel: Slik lager du panoramabilder

Morten Gulden
9. des. 2008 - 07:00
Vis mer

Tidligere har vi sett på hvordan du kan lage bilder med langt høyere oppløsning, og langt større dynamisk fargedybde, enn kameraet støtter.

Begge teknikkene er basert på å ta en serie bilder av det samme motivet.

Panorama

Det finnes en annen måte å lage høyoppløste bilder på, som samtidig gir kreativ fleksibilitet i komposisjonen ut over de to andre, nemlig å sette sammen en rekke bilder til et panorama. Enkelte scener er som skapt for formatet, spesielt åpne landskap, innsjøer og fjellene i horisonten.

Det finnes en rekke gratisprogrammer som hjelper deg med å stifte sammen bildene, men før du kommer så langt må de tas.

Et panorama består av to eller flere bilder av forskjellige deler av motivet – som så stiftes sammen til ett enkelt, langt bilde. Derfor må enkeltbildene overlappe hverandre, helst med 20 prosent eller mer på hver side.





Det aller viktigste å huske på når du skal ta en serie bilder som skal settes sammen til et panoramabilde, er at alle må eksponeres likt. Et landskap kan gjerne inneholde både mørke og lyse partier, og er du litt uheldig med automatikken kan du risikere at kameraet kompenserer for mye.

Det er lurt når du tar enkeltbilder, men se for deg følgende scenario: du planlegger å ta tre bilder av klipper som renner ut i havet.

Det første bildet vil inneholde fjell og himmel, det neste fjell, himmel og hav og det siste stort sett bare hav og himmel. Hvis du lar kameraet velge eksponering vil det kompensere for skyggepartier i klippene, og gjøre en lysere eksponering enn på det siste bildet, som bare inneholder blått.

Hver for seg vil bildene se bra ut, men satt sammen vil du se store forskjeller i hvor lys himmelen er. Da blir det til en stygg skjøt i panoramaet.

Manuelt

Kameraet bør altså stå på helt manuelle innstillinger. Det kan også være lurt å skru av autofokus, slik at ikke elementer nære i landskapet gir forskjellig fokuserte bilder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Som vanlig får du best resultat med stativ, men det er ikke like kritisk når du tar panoramabilder som til for eksempel HDR.

Det viktigste er å huske å ikke flytte kameraets posisjon mellom hvert bilde du tar, det er bare kameravinkelen som skal endres. Da unngår du perspektivvridninger.

Gratis programvare

Når bildene er tatt må de settes sammen.

Photoshop har hatt funksjon for dette i flere år, og den er i tillegg meget god, med en rekke forskjellige funksjoner og muligheter.

Du finner ofte panoramafunksjon i bildebehandlingsprogrammene som følger med de fleste digitalkamera, som Adobe Photoshop Elements.

I tillegg finnes det en lang rekke billige (og til og med gratis) programmer som gjør jobben for deg.

Nettstedet panoguide.com har oversikt og lenker til en lang rekke forskjellige gratis- og billigprogrammer, men vi kan anbefale Ptgui fra ptgui.com . Det finnes i en 30 dager gratis prøveversjon, og er tilgjengelig for Mac og PC.

Les også: Slik får du superoppløsning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.