NETTARKIV

Eksportrådets endeligt?

REGJERINGEN ER BLITT enig med seg selv om hvordan det norske virkemiddelapparatet skal se ut. Dette er et minefelt med like mange interesser som det er bedrifter og offentlige etater her i landet; med milliarder støttekroner på spill.

Etter at Forskningsrådet fikk fortsette på egenhånd, er det ikke overraskende at nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen i begynnelsen av mars sa han ville slå sammen SND og Eksportrådet. Fortsatt er mange spørsmål ubesvart: Skal den nye organisasjonen bli et statsforetak, et aksjeselskap eller forbli en forvaltningsinstitusjon? Hva skal den hete? Hvem skal lede den? Og blir dette en organisasjon for de nye spennende teknologibedriftene eller for de tradisjonelle store bedriftene?

SND og Eksportrådet vil helt klart ha nytte av hverandre. Eksportrådet har kompetansen ute, mens SND har kontaktnettet hjemme. Men en sammenslåing krever en sterk ledelse med gode motivasjonsevner og endringsvilje for å lykkes. Selv om de ansatte i SND og Eksportrådet har vært gjennom flere omorganiseringer, har de svært ulike kulturer og er vant til å gjøre ting på sin måte.

Eksportrådets kontor i San Francisco har vist hvordan mer fokus på teknologi og mindre vekt på tradisjonelt eksportarbeid stimulerer norske teknologibedrifter. Kontoret har lykkes med å skape verdifulle nettverk mellom norske og amerikanske teknologimiljøer. Andre deler av Eksportrådet er inspirert til å sette teknologi på dagsordenen, også på utekontorer som ikke hadde industriattacheer tidligere. Med hjemmekontorene til SND som kanaler ut til norske teknologibedrifter, vil enda flere dra nytte av utekontorene, med flere arbeidsplasser som resultat.

Statsråden har vært klar på at virkemiddelapparatet i fremtiden primært skal støtte innovasjon og nyskaping. At Statens veiledningskontor for oppfinnere inngår i fusjonsplanene, bekrefter det. Men uten veldig klare politiske føringer om at tid og penger skal brukes på gründere, innovasjon og internasjonalisering, kan det ta lang tid å gi organisasjonen det trøkk norsk næringsliv trenger

Eksportrådet og SND har svært ulike kulturer

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.