INDUSTRI

Eksportinntektene på 2006-nivå

Norsk Industris Stein Lier-Hansen mener fravær av industripolitikk gjør krisen verre enn den er.
Norsk Industris Stein Lier-Hansen mener fravær av industripolitikk gjør krisen verre enn den er. Bilde: Leif Hamnes
Stein Jarle Olsen
15. juli 2009 - 12:50

Fra første til andre kvartal i år sank prisene på norske eksportvarer med 3,3 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

For tradisjonelle varer, altså ikke inkludert olje og gass, var fallet på 1,3 prosent.

Fortsatt fall

Det er tredje kvartalet på rad med prisfall for norske eksportvarer, og sammenliknet med samme kvartal i fjor var prisene i andre kvartal hele 8,2 prosent lavere.

SSB peker på at prisene på metaller fortsetter å falle, noe de har gjort helt siden 2. kvartal 2007.

Prisen på olje og gass var hele 30,7 prosent lavere enn i samme kvartal i fjor.

Lavere eksport

I tillegg falt eksporten av varer for fjerde kvartal på rad, men justert for sesongsvingninger gikk mengden opp med 0,7 prosent det siste kvartalet.

Sammenliknet med 2. kvartal i fjor var eksporten av tradisjonelle varer 14,6 prosent lavere, mens den for brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm (som også inkluderer olje og gass) var 7,8 prosent lavere.

Totalt fikk bedriftene i fastlands-Norge redusert eksportinntektene med 15,9 prosent i juni måned, sammenliknet med juni i fjor.

– Eksporttallene dokumenterer at mange industribedrifter sliter i et eksportmarked som er blitt mye vanskeligere i løpet av det siste året. Bak tallene er det arbeidsplasser, velferd og vekst dette i virkeligheten går om, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til organisasjonens nettsider.

Kritisk til regjeringen

Eksportinntektene er tilbake på 2006-nivå, ifølge SSB.

Lier-Hansen er sterkt kritisk til regjeringens politikk, og mener fraværet av en industripolitikk forverrer krisen.

– Vi må kunne forvente at Norge bestreber seg på å levere stabile og konkurransedyktige rammebetingelser for industrien: Det krever for det første saldoavskrivingsregler på linje med våre konkurrentland. Dernest er det helt klart grunnlag for å gå videre på ordningen med forskyving av skatteinnbetaling fra virksomhetene. Det er viktig at vi nå raskt får på plass en ordning som sikrer industrien kraft til konkurransedyktige priser.

Vanskelig

Lier-Hansen mener kostnadsnivået er en stor utfordring for alle som ønsker å satse i Norge.

– Da sier det seg selv at industrien ikke trenger ytterligere og særnorske kostnadselementer. Inn i valgkampen vil Norsk Industri fokusere på dette i vår kontakt med de politiske partiene.



Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.