INDUSTRI

Eksportfinans får statlige lån på 50 milliarder

Bilde: Poppe, Cornelius

Avtalen mellom Nærings- og handelsdepartementet og Eksportfinans ble inngått natt til torsdag.

– Jeg er glad for at vi ved hjelp av statlige lån sørger for at norske eksportbedrifter får finansieringen som sikrer arbeidsplasser og aktivitet. Vi er tilfreds med at vi sammen med Eksportfinans har funnet en god løsning, sier statsminister Jens Stoltenberg.

– Mange tiltak

De statlige lånene skal benyttes til nye eksportkreditter. Denne typen lån er subsidierte og gis typisk til norske selskaper som bygger skip og rigger og annen eksportrettet industri.

– Dette føyer seg inn i rekken av tiltak. Det vi ser nå er et alvorlig og omfattende tilbakeslag i verdensøkonomien, som også kommer til å ramme Norge. Det er nødvendig med mange ulike tiltak over lang tid, sier Stoltenberg.

Eksportfinans eies av staten og de største forretnings- og sparebankene her i landet, og er den viktigste banken for eksportrettet industri.

Foretaket gir lån til både selskapene og kundene deres, lån som i mange tilfeller er avgjørende for at viktige industrikontrakter blir realisert. Lånene vil ha en løpetid på inntil fem år

Les også: Blar opp 50 milliarder

– Sikrer finansiering

Eksportfinans er fornøyd med avtalen som er inngått.

– Som følge av den krevende situasjonen i det internasjonale kapitalmarkedet har tilgangen på langsiktige innlån for Eksportfinans ikke vært tilstrekkelig til å ta hånd om den store etterspørselen etter eksportkreditter som vi har opplevd i høst. Med denne avtalen vil vi kunne imøtekomme etterspørselen fra eksportørene, sier administrerende direktør Gisele Marchand.

Les også: Mer penger til eksportindustri