ARKIVNYHETER

Eksporten øker fortsatt

LYSNER: Etter en periode med mørketall ser det ut til at den norske solcelleindustrien igjen er kommet på offensiven med økt eksport.
LYSNER: Etter en periode med mørketall ser det ut til at den norske solcelleindustrien igjen er kommet på offensiven med økt eksport. Bilde: REC
Anders J. Steensen
17. des. 2010 - 09:40

Tall fra Statistisk Sentralbyrå, SSB viser at eksporten øker for mange av industrivarene. Raffinerte petroleumsprodukter og utstyr til skip har lavere eksportverdi i år enn i fjor.



Solceller øker

Kjemiske varer økte eksporten med 32 prosent fra november sammenlignet med i fjor. Flere av de viktigste kjemiske produktene har en kraftig økning i eksporten, blant annet solcellene.



Mer metall

Metalleksporten har økt med over 25 prosent hittil i år på grunn av økte priser på verdensmarkedet og oppstart av tidligere nedstengte anlegg. Det er også sterk vekst i fiskeeksporten vel 20 prosent hittil i år, men bransjen passeres likevel av metaller som den nest største eksportbransjen i fastlands-Norge.



Maskiner fortsatt størst

Til tross for nedgang er eksporten av maskiner fortsatt største eksportbransje for Norge.



Møre og Romsdal fortsetter på eksporttoppen

På grunn av økt eksport av aluminium, fisk og kjemiske varer holder Møre og Romsdal plassen som viktigste eksportfylke for andre måned på rad. I tillegg setter eksportbedriftene i fylket ny rekord for en enkelt måned med 3,7 milliarder kroner i eksportinntekter, og veksten er på hele 44 prosent sammenlignet med i fjor.



Oljerettet industri trekker ned

Også i andre regioner er det sterk framgang i eksporten med blant annet vekst på 92 prosent i Oslo, 52 prosent i Hedmark og 42 prosent i Telemark. Hordaland og Buskerud trekker ned eksporten både i november og hittil i år. I disse to fylkene er mye av den eksporterettede industrien knyttet til oljeindustrien. Mye tyder på at denne nedgangen er midlertidig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.