ENERGI

Eksport på løpende bånd

Skien: Effektiv produksjon og spesialisering sørger for at ABB opprettholder fabrikken i Skien.

Med verdensansvar for ABBs mellomspennings ringkabelanlegg, eksporterer bedriften 90 prosent av produksjonen. Anlegget i Skien er innrettet kun til å håndtere utstyr som er i 12 og 24 kV fordelingsnett.

Hele produksjonen er lagt opp til dette. Resultatet er en utrolig effektivitetsforbedring. De 300 ansatte har nesten tredoblet produksjonen i forhold til tidligere tider.

Siden bedriften har verdensansvar, er det lagt vekt på å standardisere produktspekteret. Det gir en høy grad av automatisering og spesialisering, som igjen er årsaken til den store effektivitetsgevinsten. Der hvor det er mest hensiktsmessig, utfører roboter arbeidet. Merking gjøres med ferdige trykte plastfilmer som settes på automatisk av en robot.

- Vi kan produsere i høyt tempo og i høye volumer i lange serier. I dag tar det normalt tre til fire uker fra en ordre kommer inn til den er sendt ut, forteller direktør Gøran Salomonsen.

I tillegg til ringkabelanlegg produserer bedriften også nettstasjoner for Norge. Denne produksjonen er nylig flyttet tilbake etter å vært utført i Danmark noen år.

Satellitt i Kina

En ytterligere vekst for bedriften i Skien må komme på økt eksport. - For oss er det en stor fordel at vi har fått en lavere kronekurs. Vi håper å ta markedsandeler fra vår hovedkonkurrent ved at vi er mer prisgunstige, understreker Salomonsen.

Dette sier han til tross for at ABB nylig satte i drift et tilsvarende anlegg i Kina. Denne bedriften skal ene og alene konsentrere seg om veksten i det kinesiske markedet. Med sin eventyrlige økonomiske vekst, er etterspørselen etter elektrisk kraft nærmest umettelig. Fabrikken i Kina ble for øvrig bygd opp under ledelse av folk i fra ABB Skien.

- I markeder med sterk vekst er vi avhengig av å bygge satellitt-fabrikker for å kunne dekke etterspørselen, sier salgssjef Ken Isaksen .

De største markedene er i Europa og Midt-Østen. I tillegg vokser også Sør-Afrika sterkt.

Kunnskapsløft

Komponentene som inngår i utstyret kjøpes inn utenfra. Kjernekomponentene som er laget i herdeplast, blir produsert i Dalen i Telemark. Her arbeider hele 70 personer med komponentproduksjon. Ellers kommer komponentene fra nesten alle verdenshjørner. Logistikk er nøkkelkompetanse i en moderne produksjonsbedrift. Minimum av lager, varene levert til rett sted til rett tid og riktig produksjonsflyt i bedriften er nøkkelen til suksess.

De ansatte ved bedriften har vært gjennom en kraftig omstilling. - De har i høyeste grad bidratt til vår suksess. Alle har innblikk i de måltallene vi må oppnå, og de har vært innforstått med at bedriften har måtte gjennomføre reduksjoner, forteller fabrikksjef Torgeir Tysnes. I samarbeid med arbeidsmyndighetene har reduksjonene blitt gjennomført slik at ingen har blitt uføretrygdet. Ekstra opplæring ved bedriften har gitt folk et kunnskapsløft. Ensidige arbeidsoppgaver har blitt fjernet ved automatisering, noe som igjen gir lavere sykefravær. - Samarbeidet med bedriftshelsetjenesten har vært nødvendig. De har vært flinke til å bistå oss med omstillingene, understreker Tysnes.

Bedre kommunikasjon

Sivingeniør Jan-Henrik Wilhelm Kuhlefelt leder utviklingsavdelingen ved bedriften. De må arbeide langsiktig, siden produktenes levetid og ikke minst brukstid er lang. - Det vil bli mer intelligens i fremtidens produkter. Mere funksjonalitet og mer programvare er sentrale områder vi konsentrerer utviklingen om, forteller Kuhlefelt.

Dette innebærer bedre kommunikasjon og bedre systemer for optimal drift av mellomspenningsanlegg. Det naturlige er å bruke web-grensesnitt i kommunikasjon med driftssentraler. - Gode systemer som kan gi rask respons og derigjennom kortere utkoplinger, betyr mye for våre kunder. Systemene vi leverer må hjelpe kundene til å bli bedre.

Kuhlefelt var ansvarlig og ledet arbeidet med å etablere fabrikken i Kina. Han understreker at hele arbeidsklimaet der borte er annerledes. - De vi ha det siste og det mest moderne. Avansert teknologi er viktig. Det er teknikk som gjelder, både som leverandør og for å sikre kvalifisert arbeidskraft, sier han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.