KRAFT

Eksplosjon ved atomanlegg i Frankrike

Eksplosjonen skjedde i en fabrikk tilhørende Centraco, en filial av det franske elektrisitetsselskapet EDF i Sør-Frankrike.
Eksplosjonen skjedde i en fabrikk tilhørende Centraco, en filial av det franske elektrisitetsselskapet EDF i Sør-Frankrike. Bilde: Reuters
12. sep. 2011 - 14:28
Vis mer

En person mistet livet og fire ble hard skadd i en eksplosjon ved et atomanlegg i Marcoule i Sør-Frankrike. Det er ikke registrert radioaktive utslipp, ifølge det franske strålevernet.

Lav radioaktivitet

Eksplosjonen skjedde ved 11.45-tiden i en ovn som følge av en brann.

Ifølge avisa Libération skjedde eksplosjonen ikke i selve atomanlegget, men i en fabrikk tilhørende Centraco, en filial av det franske elektrisitetsselskapet EDF. Anlegget behandler avfall med lav radioaktivitet, slik som hansker og beskyttelsesutstyr.

Ifølge Libération er fire personer alvorlig skadd. Tilstanden til en av de skadde er svært alvorlig, ifølge avisa Midi Libre. De hardest skadde er fraktet med helikopter til sykehuset i Marseille.

Myndighetene har opprettet en sikkerhetssone rundt anlegget.

Flere tusen ansatte

Marcoule-verket er et enormt anlegg med flere tusen ansatte midt i vindistriktet Cotes-du-Rhone, om lag ti mil nord for Marseille. Den franske atomenergikommisjonen CEA har siden 1956 drevet med industrielle og militære plutoniumeksperimenter. Kjernekraftreaktorene ved anlegget er ikke lenger i bruk.

Den viktigste funksjonen til anlegget i dag er å håndtere brukte reaktorer og atomavfall. Det produseres også såkalt MOX, en blanding av plutoniumoksider og lavanriket uran, som brukes til å omdanne plutonium fra brukt atombrensel.

Ifølge radiokanalen France Info betegner ikke franske myndigheter hendelsen som en atomulykke, men som en industriulykke.

– Vi følger med i alle tilgjengelige kanaler, men ifølge informasjonen vi har fått så langt er det ingen radioaktive utslipp utenfor anlegget, sier seksjonsleder Astrid Liland i Statens strålevern.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.