Eksplosjon ved atomanlegg i Frankrike

Eksplosjon ved atomanlegg i Frankrike
Eksplosjonen skjedde i en fabrikk tilhørende Centraco, en filial av det franske elektrisitetsselskapet EDF i Sør-Frankrike. Bilde: Reuters

Fakta om atomanlegget Marcoule:

  • Anlegg for gjenvinning av kjernefysisk brensel som ligger ved byen Nimes i Rhônedalen i Sør-Frankrike.
  • Anlegget var opprinnelig et kjernekraftverk bygd 1952-1956, som besto av tre reaktorer. Disse ble stengt i 1968, 1980 og 1984.
  • Anlegget har siden starten i 1956 også blitt brukt til forskning på atomkraft.
  • Siden 1970-tallet er anlegget vært bruk til gjenvinning av kjernefysisk brensel.
  • Anlegget drives av Commissariat à l'Énergie Atomique (CEA) i samarbeid med energiselskapet Areva.
  • Areva har siden 1995 drevet produktion av MOX-brensel, hvor det inngår plutonium fra atomvåpen.
  • Produksjonen involverer ekstrem oppheting av plutonium og uran i spesielle ovner.
  • Myndighetene har opprettet en sikkerhetssone rundt anlegget.

(Kilde: Ritzau, Wikipedia)

En person mistet livet og fire ble hard skadd i en eksplosjon ved et atomanlegg i Marcoule i Sør-Frankrike. Det er ikke registrert radioaktive utslipp, ifølge det franske strålevernet.

Lav radioaktivitet

Eksplosjonen skjedde ved 11.45-tiden i en ovn som følge av en brann.

Ifølge avisa Libération skjedde eksplosjonen ikke i selve atomanlegget, men i en fabrikk tilhørende Centraco, en filial av det franske elektrisitetsselskapet EDF. Anlegget behandler avfall med lav radioaktivitet, slik som hansker og beskyttelsesutstyr.

Ifølge Libération er fire personer alvorlig skadd. Tilstanden til en av de skadde er svært alvorlig, ifølge avisa Midi Libre. De hardest skadde er fraktet med helikopter til sykehuset i Marseille.

Myndighetene har opprettet en sikkerhetssone rundt anlegget.

Flere tusen ansatte

Marcoule-verket er et enormt anlegg med flere tusen ansatte midt i vindistriktet Cotes-du-Rhone, om lag ti mil nord for Marseille. Den franske atomenergikommisjonen CEA har siden 1956 drevet med industrielle og militære plutoniumeksperimenter. Kjernekraftreaktorene ved anlegget er ikke lenger i bruk.

Den viktigste funksjonen til anlegget i dag er å håndtere brukte reaktorer og atomavfall. Det produseres også såkalt MOX, en blanding av plutoniumoksider og lavanriket uran, som brukes til å omdanne plutonium fra brukt atombrensel.

Ifølge radiokanalen France Info betegner ikke franske myndigheter hendelsen som en atomulykke, men som en industriulykke.

– Vi følger med i alle tilgjengelige kanaler, men ifølge informasjonen vi har fått så langt er det ingen radioaktive utslipp utenfor anlegget, sier seksjonsleder Astrid Liland i Statens strålevern.

Les mer om: