INDUSTRI

To skadet i eksplosjon på laboratorium i Oslo – én til sykehus med store brannskader

Onsdag morgen brøt det ut eksplosjon i et laboratorium i Oslo som huser flere hundre kjemikalier. – Altfor tidlig å skulle peke ut hvilket av dem som er det skyldige, sier daglig leder.

En rekke personer ble evakuert etter eksplosjonen i dette bygget på Ullern i Oslo der laboratoriet til Kappa har lokaler.
En rekke personer ble evakuert etter eksplosjonen i dette bygget på Ullern i Oslo der laboratoriet til Kappa har lokaler. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
19. juni 2024 - 09:50

Eksplosjonen der to personer ble skadet, skjedde onsdag morgen i ett av laboratoriene til bioteknologibedriften Kappa. Begge de skadede var i stand til å gå ut av bygningen selv, men den ene ble sendt til sykehus med store brannskader.

Daglig leder Kai Schröder i Kappa fikk høre om eksplosjonen på vei til jobb. 

— Jeg ble rett og slett helt skjelven, og veldig preget, sier han til Teknisk Ukeblad.

Hendelsen ble meldt av politiet like etter klokken 09.30, og brannvesenet fikk raskt kontroll på brannen. Nå arbeides det med å minimere vannskadene.

– Sprinkleranlegget løste ut tidlig, så det er mye vann i bygningen, samt at taket i laboratoriet er ødelagt. I tillegg ser man spor av brannen, der veggene er brunsvidde, sier Schröder til TU.

Ifølge Schröder er det fortsatt for tidlig å konstatere hva som kan ha skjedd, og han vil heller ikke spekulere i hvilke stoffer som kan ha forårsaket eksplosjonen. Laboratoriet huser flere hundre kjemikalier.

– Vi har holdt på her siden 2006, og har mange kjemikalier inne på labbene våre. Det blir altfor tidlig å skulle peke ut hvilket av dem som er det skyldige, sier han.

 

Politiet etterforsker

Ifølge brannvesenet er de kjent med hvilke stoffer som befinner seg på laboratoriet, og mener det ikke er fare for nye eksplosjoner.

Det er heller ikke registrert noen strukturelle skader på bygningen, forteller Schröder. Lokalene har likevel fått seg en trøkk.

 

Mannskap fra nødetatene utenfor lokalene der to personer ble skadet etter eksplosjonen i Kappas laboratorium. <i>Foto:  Håkon Mosvold Larsen/NTB</i>
Mannskap fra nødetatene utenfor lokalene der to personer ble skadet etter eksplosjonen i Kappas laboratorium. Foto:  Håkon Mosvold Larsen/NTB

Politiet har iverksatt etterforskning.

– Ingen av oss har opplevd noe lignende tidligere, så vi er veldig sjokkerte alle sammen. Akkurat nå er det de ansatte som er i fokus, og så skal vi hjelpe politiet så godt det lar seg gjøre, sier Schröder.

Han legger til at vedkommende som ble sendt til sykehus skal ha det greit etter omstendighetene, men fortsatt er sterkt preget av eksplosjonen.

Avbrutt eksamen

I tillegg til Kappa, har blant annet UiO eksamenslokaler i bygget. Eiendomssjef Mette H. Nordtvedt i Selvaag Eiendom opplyser til TU at rundt 200 elever har fått eksamen avlyst.

Blant dem er 27 år gamle Imre Sveen, som studerer medisin ved UiO.

– I vår sal hørte vi smellet. Det ristet litt. Det ga inntrykk, og du stoppet opp, sier han til VG.

Han forteller videre at han skjønte at eksamenen ikke kom til å bli gjennomført da alarmen gikk.

– Det er selvfølgelig leit, men ingen av oss er skadet. Vi må kanskje legge om planene litt, men utover det er ikke oss det er synd på, sier Sveen.

Brannmannskaper jobber på åstedet for brannen.
Les også

Sør-Korea: 16 døde etter brann i batterifabrikk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.