ARBEIDSLIV

Eksplosjon og brann i trafo

5. okt. 2001 - 07:30

Det var en serie eksplosjoner med påfølgende brann i seks måletransformatorer i Statnetts transformatorstasjon på Røykås nordøst for Oslo som satte store deler av nettet ut av spill fra klokken 13:33 i går ettermiddag.

– Det ristet skikkelig i alle husene her da det smalt, sier naboen Ola Strømme, som bor bare hundre meter unna trafostasjonen.

Eksplosjonene og brannen førte til at nærmere 20.000 abonnenter i Lørenskog, Skedsmo med Lillestrøm og Rælingen var strømløse fram til halv åttetida i går kveld.

– Vi kjenner ikke årsaken til uhellet, ennå. Nå konsentrerer vi oss om å få tilbake strømmen, sa informasjonsdirektør Tor Inge Akselsen til tekblad.no i fem-tida i går.

Sentralsykehuset rammet

Sentralsykehuset i Akershus (SiA) ligger i Lørenskog, og her var det helt mørkt i 15 sekunder før nødstrømsaggregatet slo inn. Dette er etter prosedyrene, men situasjonen førte til at SiA sendte pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp til Ullevål og Bærum sykehus.

– Grunnen til at vi ikke kan ta imot akuttpasienter skyldes problemer med å stille diagnose. Røntgenapparatene krever en stabil spenning, og det gir ikke nødaggregatene, sier sykehusdirektør Øystein Dolva til Romerikes Blad nettavis.

Ingen personskade

Røykås stasjon, der ulykken inntraff, er normalt bemannet, men ingen personer oppholdt seg der hvor eksplosjonene inntraff. Det var en serie eksplosjoner som raserte i alt seks måletransformatorer. Disse har til oppgave å måle spenninger i transformatorstasjonen.

De første måletransformatorene som eksploderte kl. 13.33 var tre spenningstransformatorer. Ca. 20 minutter senere eksploderte ytterligere tre av spenningstrafoene, og dette førte til røykutvikling og brannfare. Tilløp til brann ble slukket hurtig.

Den første linjen som falt ut var 48 kV-linjen Røykås - Lillestrøm II og deretter kl. 14:00 linjen mot Rasta på samme spenningsnivå. Endelig ble overliggende transformator på 300 kV nivå koblet ut kl. 14:26 - og det betyr at 80 MW ble tatt ut av løpende strømforsyning i området. Det måtte kobles ut linjer for å kunne gå inn og slukke branntilløpet som oppsto.

Strømmen er tilbake

Strømforsyningen ble gradvis gjenopprettet torsdag kveld. I Lillestrøm-området fikk man strømmen tilbake etter ca. seks timer. Sentralsykehuset i Akershus var uten strøm over nettet i maksimum 13 minutter frem til ca. kl. 14:40.

Statnett satte spenning på anleggene i Røykås transfor-matorstasjon i Lørenskog kl. 19:23 og var dermed klar til å gjenoppta levering av strøm til Østnett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.