ENERGI

Eksplosjon i verdens fjerde største kullkraftverk etter én uke i drift

Grunnen til eksplosjonen er fortsatt ukjent.

Arbeidere under byggingen av Eskoms Medupi kullkraftverk i Sør-Afrika i 2012.
Arbeidere under byggingen av Eskoms Medupi kullkraftverk i Sør-Afrika i 2012. Foto: Siphiwe Sibeko/REUTERS/NTB
12. aug. 2021 - 12:00

Forrige uke åpnet verdens fjerde største kullkraftverk, Medupi Power Station, i Sør-Afrika. Etter én uke i drift stengte kraftstasjonen igjen grunnet en eksplosjon ved en av enhetene. 

Det var Sør-Afrikas statlig eide elektrisitetsselskap, Eskom, som kunngjorde eksplosjonen denne uken. De har ikke rapportert om noen personskader, og grunnen til eksplosjonen er fortsatt ukjent. 

Medupi-kullkraftverket Sør-Afrika ble bygget av Eskom, med lån fra Verdensbanken. Her fra byggestart i 2007. <i>Foto:  Eskom</i>
Medupi-kullkraftverket Sør-Afrika ble bygget av Eskom, med lån fra Verdensbanken. Her fra byggestart i 2007. Foto:  Eskom

4764 MW kapasitet

Medupi kullkraftverk består av seks enheter som sammenlagt har en kapasitet på 4764 MW. På grunn av områdets vannmangel bruker Medupi direkte tørrkjøling. Det gjør kullkraftverket til verdens største tørrkjølte kraftverk. 

Byggingen av Medupi kraftstasjon startet i 2007. Etter mange forsinkelser og budsjettoverskridelser, stod det klart fjorten år senere, 2. august 2021. Kraftverket har en prislapp på 8,3 milliarder dollar. 

Anlegget forventes å være i drift i 50 år.

I det sørafrikanske energisystemet er det fortsatt kull som er bærebjelken. Ifølge IEA utgjør kull rundt 70 prosent av installert kraftproduksjonskapasitet. 

Sør-Afrikas energimiks er preget av kull og olje. <i>Illustrasjon:  IEA</i>
Sør-Afrikas energimiks er preget av kull og olje. Illustrasjon:  IEA
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.