AVFALLSDEPONI

Ekspertutvalg: Staten bør ikke regulere hvor nytt deponi for farlig avfall skal etableres

Staten bør ikke regulere hvor det skal etableres et nytt avfallsdeponi, mener et ekspertutvalg. – Full seier for Brevik, mener Porsgrunn-ordfører Robin Kåss.

Fra NOAHs konsekvensutredning om deponi i Dalen gruver. Staten bør ikke avgjøre plasseringen, mener ekspertutvalget.
Fra NOAHs konsekvensutredning om deponi i Dalen gruver. Staten bør ikke avgjøre plasseringen, mener ekspertutvalget. Foto: NOHs konsekvensutredning om deponi i Dalen Gruver
4. nov. 2019 - 09:31

– Dette er en full seier og en gledens dag for alle i Grenland, sier Kåss.

Dagens deponi på Langøya er fullt i 2022. Miljødirektoratet ga i november i fjor grønt lys for lagring av uorganisk farlig avfall i Dalen gruver i Brevik i Porsgrunn. Dette har møtt betydelig lokal motstand i Porsgrunn og nabokommunen Bamble.

Tidligere i år advarte NOAH, som driver dages deponi på Langøya, sine kunder at de ikke kunne garantere mottak av farlig avfall etter 2024 for da ville mottaket på Langøya være fullt. 

Regjeringen nedsatte et ekspertutvalg om farlig avfall i april i år. Utvalget la mandag fram sin vurdering.

Utelukker Brevik

Mye av årsaken til at utvalget utelukker Brevik som alternativ, er at sementprodusenten Norcem har besluttet videre drift i Dalen gruver.

– Det lå som en grunnleggende premiss i den opprinnelige utredningen at man så på ledige gruverom, der det var avsluttet drift. Når det finnes andre alternativer, bør man heller konsentrere seg om å tilrettelegge for at de blir en realitet, sier utvalgsleder Ingrid Riddervold Lorange.

Utvalget peker i stedet på Raudsand i Nesset i Møre og Romsdal, fjellmassivet Mulen i Odda i Hordaland og Jordalsnuten i Gudvangen i Sogn og Fjordane.

Det er ikke gjennomført en dyptgående analyse av Odda og Gudvangen, understreker Lorange.

– Men det er seriøse aktører som har jobbet fram disse alternativene, og vår vurdering er at dette er reelle og solide initiativer, sier hun.

– Umulig med statlig regulering nå

Ordfører Kåss er fornøyd med at det pekes på andre alternativer enn Brevik

– Uavhengig av hva slags påfunn regjeringen kommer med nå, så vil det være umulig for dem, med dagens lovverk, å bruke statlig regulering i Brevik etter en slik rapport, sier han.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) understreker at det ikke ligger noen beslutning om statlig regulering. Han sier at de tar med seg utvalgets anbefalinger i det videre arbeidet.

– Dette er en tydelig anbefaling fra utvalget, men det er et sett av anbefalinger. Både hvordan man kan få ned mengden farlig avfall og hvordan man kan etablere et marked for tilstrekkelig deponikapasitet for farlig avfall, sier han.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.